Orbán már nincs a korrupciós lista dobogóján

MNO

2016. január 4., hétfő 14:10, frissítve: hétfő 14:10

Közzétette az év embere listáját az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) nemzetközi újságíró szervezet, mely a szervezett bűnözést és korrupciót vizsgálja Kelet-Európától Közép-Ázsiáig. Ezúttal egy balkáni ország adta a győztest.

A szervezet, melyhez Magyarországról az Átlátszó.hu és a Direkt36 is kötődik, Milo Djukonovic volt montenegrói kormányfőt választotta az év emberének 2015-ben. Ám e díj korántsem a pozitív megítélést statuálja: a tagok minden évben jelölik Kelet-Európától Közép-Ázsiáig a szerintük legkorruptabb politikusokat, akik között tavaly második helyezett lett Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök után.

Az idén a díjat Djukonovic nyerte el, ami az oldal értékelése szerint életműdíjként is megállja helyét, mivel Djukonovic három évtizeden át töltötte be a miniszterelnöki posztot. Ezen idő alatt az őt jelölő montenegrói civil szervezet munkatársa szerint „az utolsó európai diktátor foglyul ejtette hazánkat, és a biztonságos bűnözés melegágyává tette”.

Az egykori miniszterelnököt többek között összefüggésbe hozták az olasz Sacra Corona Unita és a Camorra bűnözői családokkal, azzal is gyanúsítják, hogy elősegítette a dohánycsempészést, majd miután a csempészést beszüntető kijelentései világot láttak, az OCCRP felderítette, hogy egy általa finanszírozott szigeten továbbra is zavartalanul folyik a kereskedelem. Ezenkívül problémásnak találták, amikor az állami bank a családja tulajdonába került, és a gyanú szerint pénzmosásra használták, valamint kölcsönt nyújtott bűnözői csoportoknak. A többi felderített esetet az OCCRP részletesen tárgyalja.

A második helyen Azerbajdzsán elnöke, Ilham Aliyev felesége és gyermekei állnak, a harmadikon Nikola Gruevski macedón miniszterelnök.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.