Megvétózták az áttelepítési javaslatot

MNO

2016. március 7., hétfő 20:15, frissítve: kedd 10:28

Néhány kormányfő megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, és külön egyeztetések folynak.

Sajtóinformációk szerint néhány kormányfő kifogást emelt az új javaslatcsomag ellen.

A köztévé párhuzamos valósága
Hétfőn késő este többen is kiszúrták, hogy a köztévé azután is azt hirdette, hogy csak Orbán „mentette meg Európát” a hétfői uniós csúcson, amikor már kiderült, három másik ország kormányfője is megvétózta a törökök kéréseit.

„Orbán Viktor csak az egyike azoknak a vezetőknek, akiknek komoly fenntartásai vannak a tervezettel kapcsolatban. Újabb török EU-csatlakozási fejezetek megnyitása ellen például Görögország is tiltakozott. Nincs döntési helyzet, az új javaslatok miatt a legtöbb vezetőnek otthon jóvá kell hagyatnia az új megállapodást” – mondta az Indexnek egy tanácsi diplomata.

Az Index úgy tudja, a magyar, az olasz, a görög és a ciprusi miniszterelnök tiltakozott a leghangosabban az új török–uniós alku egyes pontjai ellen.

Szűk körben

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak és utána folytatják a tanácskozást – írja az MTI. Ami biztos, hogy a résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak.

Egy EU-tisztségviselő szerint az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, és a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – jelentette a Reuters hírügynökség.

Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez. Vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de a megállapodás kidolgozására és elfogadására az előkészítési idő rövidsége miatt nem kerül sor a hétfői ülés végén – tette hozzá a tanácsi diplomata.

Matteo Renzi olasz kormányfő közölte: Olaszország blokkolja a megállapodást mindaddig, míg nem tartalmazza a török sajtószabadság ügyét – tudta meg az olasz miniszterelnökhöz közeli forrásokból a Guardian.

Az utolsó pillanatban

„Nagyon rossz gondolatnak tartjuk az ilyen típusú elképzelést” – mondta el Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV hétfő esti híradójában, hozzátéve: rendkívül intenzív tárgyalások folytak, a legutolsó pillanatban került a javaslat az asztalra.

A tagállamok vezetői egymással tárgyalnak tovább – hangsúlyozta Valki László nemzetközi jogász az ATV híradójában.

A törökök terve

A csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor azt mondta: az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen.

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.