Orbán: Munkaalapú társadalmak kellenek

WA

2011. december 8., csütörtök 15:20

A miniszterelnök szerint munkaalapú társadalmakra van szükség az Európai Unióban ahhoz, hogy a közösség tagállamai versenyképesek legyenek Kínával és az Egyesült Államokkal.

Orbán Viktor csütörtökön Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusának keretében rendezett konferencián emlékeztetett arra, hogy míg például Kína aktivitási rátája 85 százalék, az Egyesült Államoké pedig 75, addig az EU-ban ez az arány mindössze 65 százalék – összegezte véleményét.

A magyar kormányfő kitért az euróválságra is. Úgy fogalmazott, hogy nem az alapszerződés módosítása lenne az üdvözítő, az ugyanis olyan vitákat gerjesztene, amilyenekre most nincs idő, hiszen gyors megoldásra van szükség. Álláspontja szerint úgy kell megoldani az euróválságot, hogy az ne feszítse szét a 27 tagállamból álló EU kereteit, ugyanakkor az eurózóna problémáját az övezeten belül kell rendezni. Az euró érték, és a közös pénz az euróövezeten kívüli országok számára továbbra is vonzó – szögezte le. Szólt arról is, hogy a politika nem működhet üzleti, piaci logika alapján. Az üzlet és a politika két különböző dolog, egy jó üzletember nem biztos, hogy jó politikus is – mondta Orbán.

Jyrki Katainen finn miniszterelnök a konferencián egyebek között arról beszélt, hogy a múltban túl sok ország túl olcsón túl sok hitelhez jutott. Olyan volt a helyzet, mint a vallás ördög nélkül – fogalmazott. Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke konkrét terveket sürgetett az euróválság megoldása érdekében, ugyanis – mint mondta –, nagy a teher a vállakon. Hangsúlyozta, hogy az uniónak helyt kell állnia a globális versenyben.

A fórumon – a vendégek közül – felszólalt Emil Boc román kormányfő is, és azt kérte, hogy országának az eurózónába tervezett 2015-ös belépésekor legyen még eurózóna.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.