Orbán: A média, a bankok és az energia kipipálva

Szathmáry István Pál

Szathmáry István Pál

2016. szeptember 6., kedd 23:00, frissítve: szerda 10:13

„Nem létezik olyan, hogy európai nemzet. Ezért volt nektek, lengyeleknek jobb eredményetek nálunk, magyaroknál az utóbbi években. Mert erős identitással rendelkeztek” – mondta Orbán Viktor a lengyelországi Krynica városában rendezett gazdasági fórumon, ahol Az év embere díjat is átvehette.

A fórum egyik kiemelt eseménye volt a szeptember 6-án este fél kilenckor kezdődő panelbeszélgetés, amelyen Orbán és Jaroslaw Kaczynski, a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke vett részt, és amelynek a témája a gazdasági patriotizmus volt. A magyar miniszterelnök a beszélgetés elején meleg szavakkal méltatta Jaroslaw Kaczynskit. Mint mondta: manapság szokás azt emlegetni, hogy a lengyelek követik a magyarokat, de ez tévedés, éppen fordítva van.

„A nemzetközi tőke képviselői azzal érvelnek, hogy a pénznek nincs szaga. A pénznek nincs, de a birtoklóinak igen” – folytatta ezzel az erős felütéssel Orbán Viktor. Felidézte a gazdasági válság időszakát, amikor a magyar bankrendszer külföldi kezekben volt, amelyeknek teljesen ki volt szolgáltatva a magyar gazdaság.

Orbán szerint ma nem számít modern dolognak, ha valaki lengyel, cseh vagy magyar, ahogy az sem, ha valaki keresztény. Ezek meggyengítésével párhuzamosan egy újfajta európai identitás kezd feltűnni. „Mindent megtesznek, hogy ez megvalósuljon” – tette hozzá. Szerinte a britek erre mondtak nemet, amit kulturális forradalomként értékelt. A magyar miniszterelnök azon véleményének is hangot adott, hogy az Európai Unió válságának oka egyértelműen az európai elit, benne a döntéshozókkal, a politikusokkal, a szakértőkkel és a médiumok vezetőivel.

A beszélgetés során Orbán a magyar gazdasági eredményekre is kitért. „Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük” – mondta.

Jaroslaw Kaczynski sem fukarkodott a kedves szavakkal. Mint mondta: kölcsönösen tanulnak egymástól. „Számunkra Orbán Viktor az az ember, aki megmutatta, hogy igenis lehetséges” – fűzte hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.