Orbánnak is üzent Merkel: Beszélnünk kell!

MN

2017. szeptember 12., kedd 08:11, frissítve: kedd 14:14

„Nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete” – üzent egyértelműen a menekültügyben még mindig ellenálló magyar kormánynak Angela Merkel német kancellár a Berliner Zeitungnak adott, kedden megjelent interjúban. Merkel szerint az EU-nak mindenképpen új menekültügyi rendszert kell kidolgoznia, amely válságállóbb kell legyen, mint a korábbi.

A kancellár az ezzel kapcsolatos ellenérzésekről azt mondta: már csak három vagy négy ország van a huszonnyolc tagállam közt, amely egyértelműen elutasítja a menedékkérők elosztását a szolidaritási elv alapján. Az Európai Bíróság múlt szerdai, a kvótaügyben hozott ítélete után szerinte már a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is azok közé tartozik, akik „kifejezték hajlandóságukat” ezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból, ha mégsem hajtja végre az Európai Bíróság ítéletét, Merkel azt mondta: számára Európa a jog térsége, ezért ez a legalapvetőbb kérdéseket érinti. „Az Európai Tanács októberi ülésén beszélnünk kell erről” – üzent a magyar miniszterelnöknek is.

Az Európai Unió Bírósága múlt szerdán utasította el a magyar és a szlovák keresetet, amelyet a 2015 szeptemberében a belügyminiszterek tanácsában születő, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozat ellen nyújtottak be. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában erre úgy reagált: „Tudomásul vesszük az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítéletét, de az nem ok arra, hogy megváltoztassuk a migránsokat elutasító bevándorláspolitikánkat.”

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.