Orbánnak is üzent Merkel: Beszélnünk kell!

MN

2017. szeptember 12., kedd 08:11, frissítve: kedd 14:14

„Nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete” – üzent egyértelműen a menekültügyben még mindig ellenálló magyar kormánynak Angela Merkel német kancellár a Berliner Zeitungnak adott, kedden megjelent interjúban. Merkel szerint az EU-nak mindenképpen új menekültügyi rendszert kell kidolgoznia, amely válságállóbb kell legyen, mint a korábbi.

A kancellár az ezzel kapcsolatos ellenérzésekről azt mondta: már csak három vagy négy ország van a huszonnyolc tagállam közt, amely egyértelműen elutasítja a menedékkérők elosztását a szolidaritási elv alapján. Az Európai Bíróság múlt szerdai, a kvótaügyben hozott ítélete után szerinte már a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is azok közé tartozik, akik „kifejezték hajlandóságukat” ezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból, ha mégsem hajtja végre az Európai Bíróság ítéletét, Merkel azt mondta: számára Európa a jog térsége, ezért ez a legalapvetőbb kérdéseket érinti. „Az Európai Tanács októberi ülésén beszélnünk kell erről” – üzent a magyar miniszterelnöknek is.

Az Európai Unió Bírósága múlt szerdán utasította el a magyar és a szlovák keresetet, amelyet a 2015 szeptemberében a belügyminiszterek tanácsában születő, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozat ellen nyújtottak be. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában erre úgy reagált: „Tudomásul vesszük az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítéletét, de az nem ok arra, hogy megváltoztassuk a migránsokat elutasító bevándorláspolitikánkat.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.