Oregonban megadta magát a négy fegyveres milicista

MTI

2016. február 11., csütörtök 23:28, frissítve: péntek 10:20

Az amerikai Oregon szövetségi államban megadta magát az a négy felfegyverkezett milicista, aki társaikkal együtt hetekkel ezelőtt elfoglalt egy szövetségi épületet.

Több hétig tartó huzavona, halálos áldozatot követelő összetűzés után zárult le az akció. A fordulat előzménye, hogy szerdán este a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette: letartóztatták a 74 éves Cliven Bundyt, azt a nevadai farmert, akinek a fiai kezdeményezték és irányították az épületfoglaló akciót. A Bundy-fivéreket, Ammon és Ryan Bundyt már január végén letartóztatták, tizenkét másik milicistával együtt. Valamennyiük ellen összeesküvés vádjával indítottak eljárást.

A milicisták január 2-án foglalták el Oregon állam keleti vidékén a szövetségi kormány tulajdonában álló egyik vadvédelmi központot, hogy így hívják fel a figyelmet a szövetségi kormánnyal fennálló – földterületek tulajdonlása körüli – vitára. Ám a konfliktus jóval korábban, tavaly októberben kezdődött. Akkor egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy túl kevés az a kétéves börtönbüntetés, amelyet két oregoni farmerre szabtak ki azért, mert szövetségi tulajdonban lévő földet égettek fel, s ezért négy évre súlyosbította büntetésük időtartamát. Az ítéletet hallva a Bundy-fivérek – bár ők Nevadában élnek – felháborodtak, és szervezkedni kezdtek, az oregoni farmerek büntetésének enyhítését követelve.

Még a farmerek is elhatárolódtak

Támogatókat gyűjtöttek több szövetségi államban is, és a csoportjukat mindjárt el is keresztelték Állampolgárok az Alkotmányos Szabadságért névre. Január másodikán pedig felfegyverkezve elfoglalták a vadvédelmi központot. Ekkora már a két oregoni farmer is elhatárolódott tőlük. Követeléseik is bővültek: tárgyalni akartak arról, hogy a nyugati államokban a szövetségi tulajdonban lévő földekből adjanak át a farmereknek magántulajdonba. A követeléssel ugyan sok farmer rokonszenvezett, de a fegyveres milícia akcióját nem támogatták.

A vita január végén mérgesedett el, amikor letartóztatták a két Bundy-fivért és tizenkét milicistát, s az akció közben a csapat szóvivője meghalt. A rendőrség szerint baleset történt. Négy protestáló azonban még csütörtökön, helyi idő szerint kora délutánig kitartott. Ők már csak azt követelték, hogy menjen el hozzájuk Franklin Graham lelkipásztor – a híres prédikátor, Billy Graham fia –, aki ezt meg is tette. A milicisták ezek után adták meg magukat, igaz, egyikük – egy 27 éves ohiói farmer – még előtte öngyilkossággal fenyegetődzött, és telefonon tartotta a kapcsolatot az FBI helyszínen lévő embereivel. A telefonos egyezkedést végig kihangosították és interneten közvetítették. Az oregoni helyi televízió pedig már azt közvetítette élőben, hogy a négy milicistát elvezetik.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.