Őrizetbe vette a német rendőrség a volt katalán elnököt

MN

2018. március 25., vasárnap 13:33, frissítve: vasárnap 15:27

A német rendőrség vasárnap őrizetbe vette Carles Puigdemont menesztett katalán vezetőt a dán–német határon – írja a BBC.

Jaume Alonso-Cuevillas, Puigdemont ügyvédje elmondta: védence Finnországból tartott Belgiumba, és miután Dániából gépkocsival átlépett a német határon, a Hamburg felé vezető úton állították meg őt a hatóságok.

Carles Puigdemont október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, azóta Belgiumban tartózkodott önkéntes száműzetésben, és többször kifejtette, hogy szerinte nem részesülne igazságos bírósági eljárásban Spanyolországban.

Pár nappal ezelőtt Puigdemont és négy társa elleni európai elfogatóparancs újbóli kiadásáról döntött a spanyol legfelső bíróság. Azután hozták meg a határozatot, hogy vádat emeltek a politikusok ellen lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása következményeként.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.