Őrizetbe vették a volt katalán elnököt kísérő rendőröket

MN

2018. március 28., szerda 18:23, frissítve: szerda 19:47

Őrizetbe vették szerdán Barcelonában a spanyol hatóságok azt a két katalán rendőrt, aki Carles Puigdemont leváltott katalán elnökkel volt, amikor a politikust vasárnap letartóztatta a német rendőrség az ellene kiadott európai elfogatóparancs alapján.

Az MTI összefoglalója szerint a két férfival szemben az ügyészség kezdeményezésére indult nyomozás, amelyben azt vizsgálják, a rendőrök bűnt követtek-e el azzal, hogy segítették a volt elnököt az igazságszolgáltatás elkerülésében.

Carles Puigdemont a múlt pénteken Helsinkiben egy konferencián vett részt, amikor a spanyol legfelső bíróság ismét kiadta ellene és négy társa ellen az európai elfogatóparancsot. Azután hozták meg a határozatot, hogy vádat emeltek a politikusok ellen lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása következményeként.

Puigdemont ügyvédje a sajtónak akkor úgy nyilatkozott, hogy ügyfele önként fog jelentkezni a finn hatóságoknál, majd másnap közölte: Puigdemont elhagyta az észak-európai országot, és a belga hatóságok rendelkezésére fog állni.

A volt elnököt vasárnap fogták el a német hatóságok egy autópálya melletti benzinkúton a dán–német határ közelében. A vele utazók között volt az a két katalán rendőr is, akit most vettek őrizetbe a spanyol hatóságok Barcelonában.

Az El Confidencial című internetes lap úgy tudja, a két rendőr a kihallgatás után szabadon távozhat. Hivatalosan mindketten szabadságukat töltötték, és ezen a címen voltak távol munkahelyükről – közölte a spanyol sajtó rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A beszámolók szerint az előző öt hónapban egymást váltva tizenöt katalán rendőr kísérte a volt elnököt, és biztosította védelmét önkéntes külföldi száműzetése során. Volt köztük olyan, aki hivatalosan betegszabadságon volt, miközben Belgiumban tartózkodott Puigdemont mellett.

A La Sexta országos spanyol televízió Németországból jelentkező tudósítója beszámolt arról, hogy Puigdemont a neumünsteri börtönben egyszemélyes cellában várja, hogy kiadatása ügyében döntés szülessen.

A nyolc négyzetméteres zárkában a politikus tévét nézhet, megkaphatja a napi német lapokat, ezenkívül egy közös helyiségben internetes Skype-hívásokat fogadhat a családjától a börtön egyik tisztviselőjének felügyelete alatt. Havonta összesen kétórányi látogatás engedélyezett számára az ügyvédi megbeszéléseken felül.

A politikust egy olyan részlegben tartják fogva, amelyben jogerős ítéletre várókat, valamint fiatalkorúakat őriznek.

Várhatóan húsvét után döntenek a németországi Schleswig-Holstein tartomány hatóságai, hogy kiadják-e Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.