Orosz hadgyakorlat kezdődött a Krímben

MTI

2017. március 20., hétfő 11:01, frissítve: hétfő 11:02

Nagyszabású hadgyakorlattal ünnepli a Krím három éve tartó megszállását Oroszország: 2500 deszantos, 600 légi és szárazföldi hadi eszköz vonul fel a félszigeten.

Komoly hadgyakorlat kezdődött az oroszok által megszállt Krímben: a haderő három elit egységéből is érkeztek deszantosok az opuki gyakorlóterületre – bevetették a novorosszijszki légi szállítású rohamhadosztály, valamint a kamisinszki és az ulan-udei rohamdandár katonáit, de a Fekete-tengeri Flotta hajói is részt vesznek a gyakorlaton.

A 2500 katonát és 600 hadi eszközt felvonultató akcióban az orosz katonák „terroristák és feltételezett ellenség reguláris egységei elleni fellépést” gyakorolják – mondta újságíróknak a gyakorlatot vezető Andrej Szergyukov vezérezredes.

A hadgyakorlat egyértelmű üzenet Ukrajnának és a NATO-nak: a katonai művelet azután kezdődött, hogy a hétvégén Oroszország-szerte és a félszigeten ünnepélyesen megemlékeztek a Krím Ukrajnától történt, három évvel ezelőtti elcsatolásáról – orosz szóhasználat szerint az „újraegyesítésről”.

Az ukrán hadsereg is szeret erőt demonstrálni: tavaly decemberben még ők rendeztek drónokat és légvédelmi rakétarendszereket is felvonultató gyakorlatot a Krím közelében, jelentős orosz felháborodás mellett.

A szerkesztő ajánlja