Összeférhetetlenségi ügybe keveredett a kanadai miniszterelnök

MTI

2017. december 21., csütörtök 07:46, frissítve: csütörtök 09:13

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor tavaly karácsonykor egy francia–brit milliárdos magánszigetén nyaralt a Bahamákon – állapította meg szerdán Mary Dawson, Kanada szövetségi etikai biztosa.

Dawson szerint Trudeau megsértette azt a törvényt, amely tiltja, hogy kormánytagok olyan ajándékokat vagy juttatásokat fogadjanak el, amelyek alkalmasak lehetnek a döntéshozatal befolyásolására. A liberális politikus az első kanadai kormányfő, akit ilyen ügyben elmarasztalnak. Trudeau már korábban bocsánatot kért, és azt ígérte, a jövőben bölcsebben fog eljárni.

A törvény előírása alól csak az képez kivételt, ha az ajándék személyes baráttól érkezik. Trudeau IV. Aga kán, Karim Al Hussaini bahamai szigetén nyaralt. A svájci születésű, brit–francia iparmágnás egyben az úgynevezett nizári iszmailiták 25 milliós síita muszlim közösségének vezetője, imámja is. Aga kán Trudeau néhai édesapjának barátja volt, de Dawson szerint nem tekinthető a mostani kormányfő személyes barátjának.

„Fontos, hogy tovább tudjunk lépni, és tanuljunk a hibából. Vállalom a felelősséget. Garantálnunk kell, hogy a miniszterelnöki hivatal makulátlan legyen” – hangoztatta Justin Trudeau.

Az etikai biztos szerint Aga kán és alapítványa lobbistaként van bejegyezve, és Trudeau nem vonta ki magát egy 2016. májusi kormányülésen abból a döntésből, miszerint 15 millió dollárt ítéltek oda egy olyan alapítványnak, amelynek igazgatótestületi elnöke Hussaini. IV. Aga kán azután hívta meg bahamai szigetére Trudeau-t, hogy a politikust 2013-ban pártelnökké választották. Az az előtti húsz évben viszont nem volt köztük semmilyen érdemi kapcsolat.

Nelson Wiseman, a Torontói Egyetem politológusa szerint Trudeau-nak nem kell semmilyen büntetésre számítania, mert azt a parlament tehetné meg, de a liberálisok összetartanak, és nem fogják a saját vezetőjüket elmarasztalni. A szakember szerint az ügynek a közvélemény sem fog nagy jelentőséget tulajdonítani.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.