Összeférhetetlenségi ügybe keveredett a kanadai miniszterelnök

MTI

2017. december 21., csütörtök 07:46, frissítve: csütörtök 09:13

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor tavaly karácsonykor egy francia–brit milliárdos magánszigetén nyaralt a Bahamákon – állapította meg szerdán Mary Dawson, Kanada szövetségi etikai biztosa.

Dawson szerint Trudeau megsértette azt a törvényt, amely tiltja, hogy kormánytagok olyan ajándékokat vagy juttatásokat fogadjanak el, amelyek alkalmasak lehetnek a döntéshozatal befolyásolására. A liberális politikus az első kanadai kormányfő, akit ilyen ügyben elmarasztalnak. Trudeau már korábban bocsánatot kért, és azt ígérte, a jövőben bölcsebben fog eljárni.

A törvény előírása alól csak az képez kivételt, ha az ajándék személyes baráttól érkezik. Trudeau IV. Aga kán, Karim Al Hussaini bahamai szigetén nyaralt. A svájci születésű, brit–francia iparmágnás egyben az úgynevezett nizári iszmailiták 25 milliós síita muszlim közösségének vezetője, imámja is. Aga kán Trudeau néhai édesapjának barátja volt, de Dawson szerint nem tekinthető a mostani kormányfő személyes barátjának.

„Fontos, hogy tovább tudjunk lépni, és tanuljunk a hibából. Vállalom a felelősséget. Garantálnunk kell, hogy a miniszterelnöki hivatal makulátlan legyen” – hangoztatta Justin Trudeau.

Az etikai biztos szerint Aga kán és alapítványa lobbistaként van bejegyezve, és Trudeau nem vonta ki magát egy 2016. májusi kormányülésen abból a döntésből, miszerint 15 millió dollárt ítéltek oda egy olyan alapítványnak, amelynek igazgatótestületi elnöke Hussaini. IV. Aga kán azután hívta meg bahamai szigetére Trudeau-t, hogy a politikust 2013-ban pártelnökké választották. Az az előtti húsz évben viszont nem volt köztük semmilyen érdemi kapcsolat.

Nelson Wiseman, a Torontói Egyetem politológusa szerint Trudeau-nak nem kell semmilyen büntetésre számítania, mert azt a parlament tehetné meg, de a liberálisok összetartanak, és nem fogják a saját vezetőjüket elmarasztalni. A szakember szerint az ügynek a közvélemény sem fog nagy jelentőséget tulajdonítani.

A szerkesztő ajánlja