Összefogásra buzdította az evangélikusokat a pápa

MTI

2016. október 13., csütörtök 21:02

Ferenc pápa arra buzdította az evangélikusokat csütörtökön, hogy tegyék félre ellentéteiket és fogjanak össze a katolikusokkal a szegények, a betegek és a menekültek megsegítésében.

A katolikus egyházfő mintegy ezer evangélikust köszöntött Vatikánvárosban, akik egy felekezetközi zarándoklat alkalmából látogattak a katolikus világ központjába.

Az evangélikusok Németországból érkeztek, ahol a keresztény vallás reformációja kezdődött majdnem 500 éve azzal, hogy Wittenbergben Luther Márton kiszögezte a vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát.

A reformációt kirobbantó 95 tételt 1517. október 31-én tette közzé Luther Márton, a közelgő félévezredes évforduló megemlékezéssorozatát Svédországban kezdi meg a katolikus egyházfő. Ferenc pápa október 31-én és november 1-én tartózkodik az észak-európai országban, ahol egy felekezetközi szertartáson is részt vesz az evangélikus egyházakat tömörítő Lutheránus Világszövetséggel.

Elődjeihez hasonlóan, Ferenc pápa is többször is sürgette a különböző keresztény egyházakat, hogy gyógyírt találjanak a keresztény vallás megosztottságára.

A Vatikánba látogató evangélikusoknak kifejtette: míg a teológusok a doktrínákkal kapcsolatos párbeszéden dolgoznak, addig a hívőknek keresniük kell a lehetőséget más egyházbeliekkel, hogy találkozzanak, megismerjék egymást, együtt imádkozzanak és segítséget nyújtsanak egymásnak és a rászorulóknak. Hozzátette, a rászorulóknak való segítséggel az egység érzetét tapasztalhatják meg, hiszen Isten kegyelme összehozza őket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.