Összeomolhat a schengeni övezet?

MTI

2016. január 19., kedd 17:13, frissítve: kedd 18:53

Két hónap áll rendelkezésre, hogy az Európai Unió megoldja a migrációs válságot, máskülönben a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet összeomolhat – közölte kedden az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülésén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetében a lengyel politikus ennél súlyosabb következményekre is felhívta a figyelmet. Mint fogalmazott, a külső határok védelme a hatékony migrációs politika előfeltétele, a nélkül a schengeni övezet felbomlásánál súlyosabb következményekkel is számolni kell. Tusk egyúttal az unió létét fenyegető kihívásnak nevezte a migrációs és menekültválságot. Úgy vélekedett: a márciusi uniós csúcs az utolsó pillanat annak felmérésére, hogy működőképes-e az unió migrációs stratégiája.

Teljesítési deficit

„Hónapok óta hangsúlyozom, a válság kezdete óta, hogy a határok védelmének nincs jó alternatívája. Ez minden hatékony migrációs politika elengedhetetlen feltétele” – húzta alá a politikus. Egyúttal rámutatott: a politikai területen elért haladás dacára világos, hogy több téren is „teljesítési deficit” tapasztalható, nem halad kellő ütemben az úgynevezett hot spotok felállítása, a biztonsági ellenőrzések végrehajtása, a menekültek áthelyezése, valamint a visszautasított menedékkérők hazaküldése. A Törökországgal megkötött akcióterv ígéretes, de még meg kell hoznia gyümölcsét – húzta alá Tusk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vitában arra szólított fel, hogy mindent meg kell tenni a schengeni övezet megmentése érdekében. A luxemburgi politikus hangsúlyozta: felül kell emelkedni a nemzeti önzésen, és vissza kell térni az építés és szolidaritás úttörő szellemiségéhez. Úgy véli: Schengenen nem szabad változtatni. Utalt a napi több mint másfél millió emberre, aki országhatárokon át ingázik, és a közúti szállításra is. „Ha Schengen elbukik, az sokba fog kerülni” – húzta alá Jean-Claude Juncker.

„Sürget az idő”

Tusk és Juncker is beszélt a vitán – melynek hivatalosan a decemberi uniós csúcs volt a témája – a brit uniós tagságról tartandó népszavazásról. Az Európai Tanács elnöke elmondta: a referendum kimenetele most megjósolhatatlanabb, mint korábban bármikor. Tudatta, hogy megállapodásra törekszik a britekkel a London által szorgalmazott reformokról. Sikerült haladást elérni a David Cameron brit kormányfő által sürgetett lépéseket illetően, de nem lesz könnyű megállapodni a februári uniós csúcson. „Sürget az idő” – húzta alá Tusk.

Jean-Claude Juncker szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Cameron által felvetett kérdések egyikét sem lehet egyszerűen és gyorsan rendezni, de méltányos megállapodásra törekszik Londonnal.
„Az EU erősebb Nagy-Britanniával, és Nagy-Britannia is erősebb az unióval” – hangoztatta Juncker.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír