Össztűz alatt Trump a klímaegyezmény felmondása miatt

MN

2017. június 2., péntek 06:26, frissítve: péntek 15:32

Minden elképzelhető helyről csalódott és dacos reakciók kísérik Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentett döntését, amely szerint kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímavédelmi egyezményből, mivel szerinte az túl sokba kerül az amerikaiaknak.

Németország, Franciaország és Olaszország közös közleményben utasította el Donald Trump elnök elképzelését a párizsi klímaegyezmény újratárgyalásáról. „A párizsi egyezmény az országaink közötti együttműködés sarokköve marad a klímaváltozás elleni hatékony és jól időzített harcban és a 2030-as fenntartható fejlődési célok (SDG) elérésében” – áll a péntekre virradóra kiadott közleményükben.

Az európai államok vezetői szerint a Párizsban 2015 decemberében tető alá hozott megállapodástól már nem lehet visszalépni, és szilárdan hisznek abban, hogy az egyezményt nem lehet újratárgyalni. A három európai uniós ország megerősíti elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény végrehajtása iránt, és arra bátorítja partnereit, hogy fokozzák a klímaváltozás elleni harcot.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtök éjszaka tévébeszédében is reagált: szerinte az Egyesült Államok hátat fordított a világnak. Macron francia és angol nyelven úgy fogalmazott, hogy Trump hibát követett el a bolygó jövőjére nézve. A francia elnök leszögezte: Párizs semmi szín alatt nem fog tárgyalni újra egy kevésbé ambiciózus egyezményről. „Nem lehet hibázni a klímát illetően. Nincs B terv, mert nincs B bolygó sem” – mondta Macron, és Franciaországba hívta dolgozni azokat az amerikai klímakutatókat, mérnököket és vállalkozókat, akik csalódottak Trump döntése miatt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Csalódását fejezte ki Theresa May is. A brit miniszterelnöki hivatal azt közölte péntekre virradóra: Trump felhívta Mayt telefonon, hogy megvitassa vele a döntését. May kiemelte, hogy Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett lesz az egyezmény végrehajtása mellett. „A párizsi klímaegyezmény helyénvaló globális védelmi rendszert nyújt a jövő nemzedékeinek felvirágzásához és biztonságához, szavatolva a hozzáférhető és biztonságos energiát polgáraink és vállalataink számára” – idézte a miniszterelnöki hivatal a kormányfőt.

„Sokkhatás alatt vagyok” – kommentálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban Trump bejelentését. A kormányfő szerint Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. Az amerikai elnök döntése mindezzel ellentétes – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még gondolkodni kell.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a döntés nagyfokú csalódást jelent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és a globális biztonság megteremtésére irányuló erőfeszítések szempontjából. Guterres biztos abban, hogy az amerikai városok, államok és vállalatok – más országokkal karöltve – a továbbiakban is jövőképet fognak mutatni, s vezető szerepet vállalnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és a lendületes gazdasági növekedés megteremtésében. Az ENSZ-főtitkár kész arra, hogy az amerikai kormánnyal együttműködjön a fenntartható jövő építésében.

Három szövetségi állam kormányzója máris bejelentette, hogy az Egyesült Államok klímaszövetsége (United States Climate Alliance) néven saját szervezetet hoz létre, hogy így vegye fel a harcot az éghajlatváltozás ellen. Andrew Cuomo New York-i, Jerry Brown kaliforniai és Jay Inslee washingtoni kormányzó közös közleménye szerint a Fehér Ház döntése meggondolatlan, és pusztító következményekkel jár. A három kormányzó leszögezte, a klímaváltozás tudományos tény, és államaik elkötelezettek, hogy jelentősen, 26-28 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A döntés elleni tiltakozásként Elon Musk, a Tesla és Robert Iger, a Walt Disney Co. vezérigazgatója is bejelentette, hogy kilép a Fehér Ház tanácsadó testületeiből. Musk, aki az elnöki stratégiai és politikai tanács tagja volt, a Twitteren azt írta: a döntés rossz Amerikának és a világnak, de ő hiába tett meg mindent ellene, az elnök nem hallgatott rá. Iger csak röviden jelezte, elhagyja a gazdasági ügyekben illetékes tanácsot.

A legrangosabb műszaki és természettudományokat oktató egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezetője szerint Trump alapvetően félreértette a tanulmányukat, amelyre hivatkozott a döntés bejelentésekor. Az elnök az MIT adataira hivatkozva úgy érvelt: ha végrehajtanák is a párizsi egyezményben foglaltakat, 2100-ig akkor is csak 0,2 fokkal mérsékelnék a felmelegedést. John Reilly programigazgató szerint az MIT tudósai nem voltak kapcsolatban a Fehér Házzal a döntés meghozatala előtt. Arra emlékeztetett: a legrosszabb modell szerint akár 5 fokot emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete, ha nem teszünk semmit.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.