Négy halott és negyven sérült a londoni terrortámadásban

MNO

2017. március 23., csütörtök 07:35, frissítve: csütörtök 16:18

Négy halottja és legalább negyven sérültje van a szerda délután Londonban elkövetett terrortámadásnak, a tettes egy radikális iszlamista férfi. A rendőrség csütörtökön több gyanúsítottra is lecsapott.

Csütörtökre virradó éjjel ötre emelkedett a londoni terrortámadás halálos áldozatainak száma, és legalább negyvenen megsérültek a Westminster hídon és a brit parlament épülete előtt elkövetett merényletekben – írja honlapján a BBC.

Az autós támadó magyar idő szerint szerdán délután háromnegyed négy előtt csapott le: egy szürke Hyundai i40-essel felhajtott a járdára a forgalmas hídon, és két járókelőt halálra gázolt, többtucatnyit pedig megsebesített – aztán a parlament előtt egy húszcentis késsel halálra szurkált egy ott szolgálatot teljesítő, fegyvertelen rendőrt, a 48 éves Keith Palmert. A lenti videót a Westminster hídon történt támadásról készítették, a felvétel egyesek számára felkavaró lehet.

Végül több lövéssel végeztek a merénylővel – az első hírek szerint vele együtt öten vesztették életüket a londoni mészárlásban, amelyet a brüsszeli merényletek első évfordulójára időzítettek. Más sajtóértesülések szerint ugyanakkor négy halottja van a támadásnak, később a négy halottról szóló információt erősítette meg hivatalos közleményében a Scotland Yard is. 

Bár a parlamenti képviselők többsége védett helyre menekült a merénylet hírére, Tobias Ellwood brit külügyi államtitkár segíteni próbált a megkéselt rendőrön, és mesterségesen lélegeztette, de már nem tudta életben tartani. Helytállásáért hősként emlegették a helyi sajtóban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A BBC szerint a rendőrség már azonosította a támadót, de nem árulnak el róla részleteket – mindössze annyi tudható, hogy egy radikális iszlamista követte el a merényletet. 

Korábbi sajtóértesülések szerint egy iszlamista elkötelezettségéről ismert férfi, Trevor Books követte el a támadást, aki végül Abu Izzadeen néven vált hírhedtté – a BBC azonban több forrásra hivatkozva cáfolta az információt, mivel Trevor Books jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Aljas, beteg tett

Theresa May brit miniszterelnök aljas és beteg tettnek nevezte a támadást, amelyet nemcsak egyes emberek, de a demokrácia, a szólásszabadság ellen követtek el. London muszlim hitű polgármestere a merénylet után bejelentést tett: „Üzenem azoknak, akik ártani akarnak nekünk, és elpusztítani életformánkat: nem fog sikerülni; nem fogtok megosztani minket; nem félemlíthetnek meg minket terroristák.”

Donald Trump már szerdán felhívta a brit kormányfőt: az amerikai elnök részvétét fejezte ki az áldozatok miatt, és felajánlotta mindenre kiterjedő segítségét az ügy kezelésében. Orbán Viktor levélben jelezte együttérzését és részvétét Theresa Maynek – írja az MTI.

Lapunk szerdán elért egy londoni orvost, aki a Westminsterrel szemközt, a Temze túlpartján, tehát a hídon elkövetett gázolás helyszínétől csak pár száz méterre lévő Szent Tamás Kórházban dolgozik. Ő napi munkáját végezve éppen akkortájt lépett ki az utcára, amikor lezárták a környéket. A baleseti osztály diszpécserét hívta fel, hogy megtudja, mi a baj, tőle azt az információt kapta, hogy a kórházukba több sebesültet szállítottak, közülük kettő súlyos, egy könnyű sérült. Az orvos három halálos áldozatról beszélt, de elmondása szerint nagy a kavarodás, egymásnak ellentmondó információk keringenek a kórházi dolgozók között.

Ázsiai férfit láttak a helyszínen

Az Independent szerkesztője, Rob Merrick szerint a meglőtt ember merényletet tervezhetett végrehajtani, és úgy tűnik, a lövéstől életét vesztette. Egy rendőrt megkéseltek, de Merrick szerint úgy tűnt, még életben van. Hozzátette, a feltételezett merénylőt a rendőrök lőtték le. 

Előzőleg a szerkesztő azt látta, hogy legalább egy ember szalad a Big Ben alatt, a rendőrök pedig azt kiáltozták, hogy álljon meg, és dobja el a fegyverét.

Akadt olyan szemtanú is, aki arról beszélt: a vízben és a földön fekvő sérülteket is látott. Az elgázoltak közt volt három francia diák is. Tanárnőjük arról beszélt, nem tudják, életben vannak-e a tanulók. Szerdán késő délután a diákok szülei azt közölték, a gyerekek közül kettő kritikus állapotban van, a harmadikat pedig éppen operálták – a három francia sérültről szóló sajtóértesülést később a francia miniszterelnök is megerősítette. A sérültek között három román állampolgár és öt dél-koreai turista is van – magyar sérültekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem kapott hírt.

Marad a kettes fokozat

Az Egyesült Királyságban jelenleg második fokozatú terrorkészültségi szint van érvényben, amit a szerdai támadás ellenére sem emeltek első fokozatúra, Londonban azonban várhatóan több rendőrt vezényelnek az utcára a következő napokban. A brit titkosszolgálatok már hetekkel a merénylet előtt jelezték: az Iszlám Állam olyan brutális terrortámadásra készülhet a szigetországban, amilyenre az IRA robbantásai óta, azaz ötven éve nem volt példa.

Sajtóértesülések szerint a támadó Birminghamben bérelhette a merénylethez használt szürke Hyundait. A rendőrség csütörtökre virradó éjszaka razziát tartott az észak-angliai város Eagbaston kerületében, és megrohamozott egy, a Hagley Roadon álló lakóházat – az akcióról azonban nem árult el részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva. 

A BBC úgy tudja, hogy összesen hét gyanúsítottat tartóztattak le a londoni terrortámadással kapcsolatban, a brit nyomozók hat helyszínen tartottak házkutatást. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási csoportjának parancsnoka azt is elárulta, hogy az öt áldozat „vegyes nemzetiségű”, negyvenes éveiben járó nő és egy ötvenes férfi is van közöttük.  A terrortámadás 40 sérültje közül heten még mindig válságos állapotban vannak, 29 személyt pedig könnyebb sérülésekkel kezelnek kórházban.

A Scotland Yard jelentette, nyomozói további házkutatásokat tartanak majd Birminghamben, Londonban és az ország más városaiban. Mark Rowley ugyanakkor hangsúlyozta, egyelőre nincs olyan – publikusan közölhető – információjuk, hogy a következő napokban újabb támadások fenyegetnék az Egyesült Királyságot.

Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter a BBC 4-es rádiócsatornájának nyilatkozva megerősítette, eddigi adataik szerint a támadás valamilyen formában  összeköthető az iszlám terrorizmussal.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.