Ötezren menekültek el otthonukból a szíriai Afrínban

MTI

2018. január 24., szerda 07:37, frissítve: szerda 08:09

Legalább ötezer ember kényszerült elmenekülni otthonából az északnyugat-szíriai Afrín körzetében a térség ellen folytatott török offenzíva következtében – közölte kedden az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Az OCHA jelezte, hogy helyi forrásokon alapuló becslésről van szó, a humanitárius szervezetek csak korlátozottan képesek bejutni a térségbe.

Az ENSZ szerint az elmúlt napokban földönfutóvá vált emberek még mindig a körzetben tartózkodnak. Az afríni hatóságok ugyanis elrendelték a körzet kijáratainak lezárását.

Afrínban és a környező, kurdok uralta területeken a világszervezet becslései szerint csaknem 323 ezer ember él, mintegy felük korábban Szíria egyéb részeiről menekült oda. A helyiek becslése szerint azonban körülbelül 800 ezer ember él Afrínban. Az ENSZ jelezte, hogy mintegy 50 ezer ember számára tudna jelen pillanatban segítséget nyújtani.

Törökország szombaton indított offenzívát a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellen, vasárnap pedig török szárazföldi egységek is behatoltak Afrínba. Az YPG az Egyesült Államok vezette szövetség oldalán harcol az Iszlám Állam ellen. Az YPG az ankarai vezetés szerint a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal szövetséges szíriai terrorszervezet, amely ugyancsak fenyegetést jelent Törökországra nézve.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.