Pápaválasztás: megtelt a Szent Péter tér

2013. március 12., kedd 15:52, frissítve: kedd 20:08

Hívők, kíváncsi turisták és újságírók tömege lepte el kedden a Szent Péter teret és környékét arra várva, hogy a pápaválasztó bíborosok bevonuljanak a Sixtus-kápolnába.

A fényképezőgépek és kamerák a Sixtus-kápolna kéményét keresik a vatikáni paloták tetején. Egy leleményes római férfi a Szent Péter tér széléről szívesen megmutatja a turistáknak és a távolról jött sajtónak is, melyik kéményről van szó, egy-két euróért cserébe. Van, aki csalódott: messziről aprónak tűnik az a kémény, amelyre az egész világ szeme szegeződik.

Egy másik olasz sárga esőkabátban transzparenst tart a magasba, amellyel azt sürgeti, hogy az új pápa az I. Ferenc nevet válassza. Hívők csoportja gyertyával és mécsessel érkezett, mert ahogy megkezdődik a konklávé, imádkozni akarnak az új pápáért.

Az esős idő ellenére a Szent Péter téren és környékén kedd reggel óta folyamatosan tömeg mozog: több ezer turista, ennél valamivel kevesebb számú zarándok, akiket majd a pápa beiktatására várnak, és a nemzetközi sajtó, amely nem léphet be a térre, így az újságírók a tér környékét szállták meg. Többemeletes állványokon sorakoznak a kamerák, amelyek a közeli épületek tetőteraszait is ellepték.

Vigyáznak a rendre

A biztonságot közel ezer olasz rendőr, csendőr, pénzügyőr biztosítja. A terrorizmusellenes egységek és a vatikáni csendőrség emberei civilben vegyültek el a tömegben – tudta meg az olasz sajtó. A Szent Péter téren rendőrautó járőröz. „A Vatikán egész környékét videokamerákkal szereltük fel nemcsak esetleges vészhelyzetre, hanem a tolvajok kiszűrésére is” – nyilatkozott a biztonságért felelős Aldo Coronati. „Nemcsak a sajtó fáradt, mi is, napok óta 24 órás szolgálatot teljesítünk” – mondták a rendőrök.

A pápaválasztásért délelőtt tartott szentmise után a nyolcvan évnél idősebb nem pápaválasztó bíborosok elhagyták a Vatikánt. Közöttük a portugál Jose Saraiva Martins a sajtónak ismételten azt hangoztatta, hogy „az új pápának nem a nemzetisége számít, hanem a személyisége”.

A vatikáni Szent Péter tér
A vatikáni Szent Péter tér
Fotó: Europress/AFP


Róma és Olaszország számos templomát a konklávé kezdetétől folyamatosan nyitva tartják, hogy a hívők akár éjjel is imádkozhassanak az új pápáért. A Sixtus-kápolnába délután bevonuló bíborosok menetét Giovanni Battista Re, a legidősebb püspök-bíboros vezeti. Utolsóként az amerikai James Michael Harvey lép be a kápolnába. A Vatikántól a sajtónak adott lista szerint Erdő Péter 47-dikként lép be a kápolnába.

A L’Osservatore Romano szentszéki napilap Vatikánhoz közeli nyomdájában is készülnek: a fehér füst felszállása után 120 ezer példányban nyomtatják ki azonnal az újság gyorskiadását az új pápa fényképével.

Minden készen áll a konklávéra

Szent Péter 265. utódjának megválasztására összpontosít most néhány napig a világ, az MNO pedig a Vatikánban és környékén szaglászik, gyűjti az infókat, nézi a kéményt, és csekkolja a Populus Romanus „pápaválasztó” hangulatát, vadászik az örök város magyarjaira.

 

Az olasz nem tippelget, kijön belőle az, aminek ki kell. Nulladik napi tapasztalatok Rómából.

 

Minden készen állt hétfő estére a másnap kezdődő pápaválasztó konklávéra a Vatikánban – jelentették be a pápai állam illetékes szervei. A legfontosabb előkészületek közül kiemelték, hogy felszerelték a kéményt a Sixtus-kápolnára, feldíszítették a Szent Péter-bazilika lodzsáját, életbe léptek a biztonsági intézkedések, a római köztisztasági hivatal pedig megduplázta a Vatikán körül üzemeltetett szemeteskocsik számát.

 

Megkezdődött kedden a vatikáni Szent Péter-bazilikában a mise az új katolikus egyházfő megválasztásáért (Pro Eligendo Romano Pontifice), amelyet a bíborosok, élükön Angelo Sodanóval, a bíborosi testület vezetőjével koncelebrálnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.