Párizs nem kér Merkel tervéből

KG

2012. június 10., vasárnap 19:14, frissítve: vasárnap 22:05

Párizs szerint jelenleg nem aktuális az Európai Unió intézményi reformja egy költségvetési és politikai unió létrehozására, amelyre az eurózóna megmentése érdekében Angela Merkel német kancellár tett javaslatot.

Franciaország támogatja a politikai Európa „elmélyítését”, de „az intézményi reform nem lehet megoldás a válság által felvetett sürgős problémákra” – idézte Bernard Cazeneuve Európa-ügyi államtitkárt hétvégi számában a Le Figaro című napilap.

Az államtitkár szerint alig egy évvel a lisszaboni szerződés hatályba lépése után „nem egy újabb intézményi reform megindítása a legfőbb feladat”. A európai politikai integráció megerősítése – mint Cazeneuve hangsúlyozta – elképzelhetetlen az emberek bevonása nélkül. Az pedig nem fog megvalósulni addig, amíg az Európai Unió nem bizonyította be, hogy képes válaszokkal szolgálni a válságra – hívta fel a figyelmet a francia államtitkár.

„Több Európa”

A német kancellár egy csütörtöki interjúban úgy vélte, hogy költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni. Merkel szerint nem lehet „egy helyben járni csak azért, mert egyik-másik tagország nem akar továbbmenni”. Elmondta, hogy a június végi uniós csúcson egy munkatervet tárgyalnak majd meg, amelynek fő gondolata az, hogy „több Európára” van szükség.

„Nem csupán valutaunióra, hanem úgynevezett fiskális unióra, vagyis több közös költségvetési politikára van szükség, mindenekelőtt pedig egy politikai unióra”, ami azt jelenti, hogy lépésről lépésre egyre több kompetenciát és felügyeleti lehetőséget kell átadni Európának – hangsúlyozta a német kancellár.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.