Pedofíliaügy: meghallgatják a vatikáni bíborost

MTI

2016. február 28., vasárnap 22:07, frissítve: hétfő 10:25

Nem a Vatikánban, hanem egy római szállodában tesz tanúvallomást videón keresztül George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse, akit az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága hallgat meg az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélésről.

George Pell bíboros egészségügyi okokra hivatkozva nem utazott Ausztráliába. Kérésére Rómából, videokonferencián keresztül válaszolhat az ausztrál kormány által 2013-ban felállított bizottság kérdéseire magyar idő szerint vasárnap este tíz órakor.

Az egykori áldozatok megérkeztek Rómába

Az Ausztráliában papok által elkövetett szexuális visszaélések egykori gyermek áldozatai közül tizenhatan Rómába érkeztek, hogy részt vehessenek a Vatikánban az egyik legmagasabb tisztséget betöltő bíboros meghallgatásán.

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofíliaügyekről kérdezik. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

Háromszáz pap ellen tettek feljelentést

A papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására felállított ausztrál bizottság a múlt század hatvanas és nyolcvanas éveiben történt eseteket vizsgálja. Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.

Az egykori áldozatok azzal vádolják George Pellt, hogy tudott az alárendelt papok tetteiről, mégse cselekedett. A bíboros a vádakat mindeddig visszautasította. 2003-ban őt magát is pedofíliával vádolták egy 1961-ben történt ügyben: Pell bíboros felfüggesztette magát papi szolgálatából, amíg a hatósági vizsgálat nem menti őt a vádak alól.

Videón keresztül hallgatják ki

Ferenc pápa 2014 decemberében vatikáni bizottságot állított fel a kiskorúak védelmében. Ennek egyik laikus tagja, a brit Peter Saunders, aki gyermekkorában szintén papok által elkövetett szexuális erőszak áldozata volt, február elején kilépett a bizottságból. Saunders akkor elmondta, hogy többek között az is közrejátszott távozásában, hogy George Pellt a Vatikán nem kötelezte, hogy Ausztráliába utazzon a helyzet tisztázására. Peter Saunders a BBC-nek kijelentette, hogy a Vatikán az utóbbi két év alatt „semmit nem tett annak érdekében, hogy felszámolja a kiskorúakkal szemben papok által elkövetett visszaéléseket”.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.