Peña Nieto lesz Mexikó elnöke

KG

2012. július 2., hétfő 07:51, frissítve: hétfő 13:15

Enrique Pena Nieto nyerte meg a vasárnapi mexikói elnökválasztást; a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezése alapján végzett három felmérés szerint 40 százalék körüli a támogatottsága, 8–11 százalékpontnyi előnye van a második helyezett, Andrés Manuel López Obrador előtt. Ezt később az elnökválasztást lebonyolító intézet vezetője is megerősítette.

Bejelentette választási győzelmét Enrique Peña Nieto, miután nyilvánosságra hozták a vasárnap tartott mexikói elnökválasztás első hivatalos részeredményét, amely azt jelzi, hogy nagy fölénnyel nyerte meg a választást.

A 45 éves ügyvéd, volt kormányzó Peña Nieto a populistának tartott Intézményes Forradalmi Párt (PRI, a legrégebbi mexikói párt) színeiben indult. Az 58 éves López Obrador volt mexikóvárosi polgármester, a baloldali pártszövetség jelöltje körülbelül 31 százalékát szerezte meg a szavazatoknak, harmadik helyen pedig a Nemzeti Akciópárt jelöltje, az 51 éves Josefina Vázquez Mota volt oktatási és szociális ügyi miniszter áll mintegy 23 százalékkal.

Leadta szavazatát
Leadta szavazatát
Fotó: Reuters


Ezeket az eredmények nem sokkal azután közölték, hogy helyi idő szerint 20 órakor (közép-európai szerint hétfő hajnali 3-kor) bezártak a szavazóhelyiségek. Vasárnap parlamenti választásokat is tartottak Mexikóban, de ennek eredményét nem mérték az exit pollok.

Az elnökválasztást lebonyolító intézet vezetője közölte, hogy az első gyorsszámítás szerint Nieto a voksok mintegy 37,9–38,6 százalékát szerezte meg, míg riválisa, López Obrador 30,9–31,9 százalékát gyűjtötte össze.

Pena Nieto, az új mexikói presidente
Peña Nieto, az új presidente
Fotó: Reuters


„Nem fogunk visszatérni a múlthoz. A mexikóiak új esélyt adtak nekünk, amelyet eredményekkel fogunk meghálálni” – közölte a 45 éves Nieto győzelmének bejelentésekor, a demokrácia ünnepének nevezve megválasztását. „Egész Mexikóért fogok dolgozni” – mondta.

Nieto a választási kampány során demokratikus, modern és a kritikákra nyitott kormányzást ígért. A drogháború által sújtott ország új elnöke egyik fő feladataként a szervezett bűnözés elleni fellépést nevezte meg, s leszögezte, hogy nem köt alkut a bűnözőkkel.

Ellenzékből térnek vissza

A PRI tizenkét évi ellenzéki szerep után tért vissza a végrehajtó hatalom csúcsára, a párt korábban hét évtizeden át irányította Mexikót. Vasárnap parlamenti választásokat is tartottak Mexikóban, de ennek eredménye egyelőre nem ismert.

Habár a választási iroda közlése szerint Nieto biztos győztes, a baloldali López Obrador egyelőre nem volt hajlandó elismerni vereségét. „Az utolsó szót még nem mondták ki” – közölte támogatói előtt, hangsúlyozva hogy csak a hivatalos végeredmény bejelentésekor hajlandó elismerni ellenfele győzelmét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.