Beperelte a készítőket az iszlámellenes film egyik színésznője

2012. szeptember 20., csütörtök 08:04, frissítve: csütörtök 17:12

Beperelte a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó film készítőjét annak egyik női szereplője, aki halálos fenyegetéseket kapott, miután a film felkerült a YouTube videómegosztó portálra.

Cindy Lee Garcia színésznő keresetében azzal vádolja a film készítőjét, Sam Bacile-t – valódi neve Nakoula Basseley Nakoula –, hogy becsapta őt, mert elhitette vele, hogy egy sivatagi kalandfilmben fog szerepelni. Azt állítja, hogy a forgatáskor szó sem esett Mohamedről, nem történt utalás vallásra sem, és nem volt tudomása a filmben megjelent szexuális tartalmakról.

A színésznő a Google-t, illetve a tulajdonában lévő YouTube-ot is a bíróság elé kívánja idézi, és követeli tőlük, hogy vegyék le a filmet a videómegosztó portálról. A színésznő azzal vádolja Nakoulát, a Google-t és a YouTube-ot, hogy megsértették a magánélethez fűződő jogait, tisztességtelen üzleti tevékenységet folytattak, engedélye nélkül használták filmbeli alakját és szándékosan érzelmi fájdalmat okoztak neki.

Az iszlámot gyalázó, Innocence of muslims című amerikai amatőr film múlt heti bemutatása haragos tiltakozásokat váltott ki az iszlám világban, tüntetők rohamozták meg az Egyesült Államok és a nyugati országok diplomáciai képviseleteit. A pakisztáni és bangladesi kormány zárolta a hozzáférést a YouTube videómegosztó portálhoz, mert tartanak tőle, hogy újabb erőszakos reakciókat vált ki a honlapra feltöltött iszlámellenes film. A filmmel kapcsolatban további részleteket itt olvashat. A The New York Times című amerikai napilap szerint Izraelt támogató és az iszlám szent háborút (dzsihádot) a vadsághoz hasonlító hirdetéseket helyeznek el jövő héten tíz metróállomáson New Yorkban. Franciaországban pedig Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt legfrissebb számában a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap, a kormány pedig nem engedélyezte azt a demonstrációt, amelyet a karikatúra és a film elleni tiltakozásul tartottak volna.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.