Pogromokra számítanak a magyarországi muszlimok

MN

2018. március 10., szombat 14:52, frissítve: szombat 15:02

A magyarországi muszlimok aggódnak, hogy a helyzetük romlani fog az országgyűlési választási kampány miatt – írja a The National című angol nyelvű, egyesült arab emirátusokbeli, kormánypárti újság. Az Abu-Dzabiban kiadott napilap hírportálján helyszíni riport jelent meg a magyarországi muszlimok helyzetéről. Ebben a megszólalók – egy autó felgyújtását említve – arról beszéltek, hogy verbális és fizikai inzultusok érték őket Orbán Viktor miniszterelnök bevándorlásellenes, muszlimellenes retorikája miatt.

„Orbán azt hiszi, ez csak játék, de mi szenvedünk ettől” – jelentette ki Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője. A cikk szerzője a legnagyobb magyarországi muszlim imahelyre, a budapesti XI. kerületben, a Bartók Béla úton álló a Dar asz-Szalam mecsetbe is ellátogatott, ahová ötszázan járnak pénteki imára. Voltak az érkezők között, akik már pogromokat és gyilkosságokat vizionálnak.

„A politikai retorika fókusza migránsellenes lett, azóta megnőtt az incidensek és a verések száma” – jelentette ki Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetője a The Nationalnek. Mint mondta, mecsetük kialakítása óta gyakran festik össze a falakat migránsellenes szlogenekkel, a szomszédok pedig az épületből kiszűrődő hangok miatt panaszkodnak, miközben a közelben vasúti pálya is fut.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.