Ponta: Románia stabil ország marad

WA

2012. július 6., péntek 12:42, frissítve: szombat 10:57

Románia tiszteletben tartja a jogállamiság európai szabványait és az alkotmánybíróság valamennyi határozatát, amelyet a testület meghoz – hangoztatta pénteken Victor Ponta miniszterelnök azokra az aggodalmakra válaszolva, amelyek kormánya intézkedései kapcsán merültek fel külföldön.
Az utcán és a parlamentben is csatáznak

Több ezer ember gyűlt össze
csütörtök este Bukarestben az ellenzéki Demokrata Liberális Párt által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében és a kormányzó Szociálliberális Szövetség „visszaélései és jogsértései” ellen hirdettek meg a szervezők.

Korábban szócsata alakult ki Victor Ponta és Traian Băsescu között a parlamentben. Tőkés László a romániai helyzet kapcsán szerdán úgy fogalmazott, senkinek nem áll jogában lerombolni azokat az értékeket Romániában, amelyekért 1989 decemberében romániai polgárok százai ontották vérüket és áldozták életüket. A román kérdés téma lett volna az Európai Parlamentben is, de a szocialisták az MSZP segítségével nemet mondtak a vitára.

„Függetlenül a politikai válságtól, az államfő és a parlament közötti konfliktustól, Románia stabil ország marad” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: az államfőnek a hivatalából való felfüggesztése esetén (amiről péntek délután szavaz a parlament) a román kormány garantálja, hogy az államfő leváltásáról megszervezendő népszavazásig nem tervez és nem támogat semmilyen személycserét az alkotmánybíróság, a bíróságok, a korrupcióellenes ügyészség, a feddhetetlenségi ügynökség és a titkosszolgálatok vezetőségében, továbbá szavatolja ezek stabil működését.

Ponta bejelentette: jövő héten Brüsszelbe utazik, ahol arról fogja tájékoztatni az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy Románia „visszafordíthatatlanul elkötelezett” a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett. „Több ízben beszéltem már európai partnereinkkel: aggodalmaik és kérdéseik legitimek, és a kormány kötelessége, minden szükséges biztosítékot megadni arra vonatkozóan, hogy Románia jogállam és az is marad, amely betartja az alkotmányosság európai szabványait” – szögezte le Ponta.

Egyébként az Európai Bizottság is tudatta közleményében, jövő csütörtökön Brüsszelben találkozik José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Victor Ponta.

Teljesítik a kötelezettségeket

A román miniszterelnök arról biztosította az ország hitelezőit, hogy a politikai válság ellenére a román kormány teljesíti a nemzetközi pénzintézetekkel szemben vállalt kötelezettségeit, folytatja a szerkezeti reformokat.

A héten Románia számos külföldi partnere – közöttük a francia külügyminisztérium, az EU igazságügyi biztosa, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete – fejezte ki aggodalmát a Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetség és a kormány intézkedései miatt, amelyek az ellenzék szerint sértik a jogállamiság és alkotmányosság demokratikus alapelveit.

Szerveződik a jobboldal

Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök bejelentette a Jobbközép Polgári Kezdeményezés (ICCD) nevű ernyőszervezet megalakulását, amelyet a román jobboldal egyesítése reményében hozott létre. Az új civil szervezet bemutatkozásán több alapító vett részt, közöttük Monica Macovei európai parlamenti képviselő, volt igazságügy-miniszter, Cristian Preda, a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökhelyettese és Teodor Baconschi volt külügyminiszter.

Ungureanu közölte: a kezdeményezés ősszel választási szövetséggé alakulhat, amely részt vesz a parlamenti választásokon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.