Ponta visszavágott Basescunak

WL

2012. július 5., csütörtök 16:42, frissítve: csütörtök 19:48

Traian Basescu nem méltó az államfői tisztségre – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök, azokra az ironikus megjegyzésekre utalva, amelyeket Basescu tett róla aznap a parlament együttes ülésén. Markó Béla szerint az elmúlt időszak romániai eseményei rámutattak arra, mennyire törékenyek azok az értékek, amelyek az 1989-es rendszerváltozást követően kialakultak.

Basescu a törvényhozás rendkívüli ülésszakán szólalt fel, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) ismertette az államfő felfüggesztéséről szóló határozati indítványát. Az elnök szerint az ellene irányuló akciónak egyebek mellett az a célja, hogy elterelje a figyelmet Victor Ponta kormányfő plágiumbotrányáról.

Visszavonta kérelmét a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére csütörtökön Adrian Nastase volt román miniszterelnök, akit a román legfelső bíróság júniusban jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy korrupciós perben.

„Mindannyian úgy tudtuk, hogy a kormányfő Cataniában szerzett mesteri fokozatot, de a szerdai lapok azt írták, hogy sosem volt mesterképzésen a Cataniai Egyetemen” – hangoztatta a parlamentben Basescu.

„Elnök létére pletykákkal és rágalmakkal foglalkozik. Ezzel is azt bizonyítja, hogy nem méltó a tisztségére. Az emberek mást várnak egy államfőtől, nem azt, hogy fenyegetőzzön, és hazugságokat hordjon össze a miniszterelnökről, a parlamentről, a sajtóról, mindenkiről, aki nem próbál a kedvében járni” – vágott vissza Victor Ponta az elnök parlamenti beszédére.

„Tegnap bemutattam a Cataniában szerzett oklevelemet, ma pedig az egyetem rektorának hivatalos levelét, de úgy tűnik, ez sem számít” – mondta a miniszterelnök.

Victor Ponta szerint Basescu áll minden ellene irányuló, személyét lejárató támadás mögött. Basescu elnök a parlamentben utalt Ponta plágiumbotrányára is azzal a megjegyzésével, hogy az USL miniszterelnökét már egész Európában és a tengerentúlon is copy-paste kormányfőként ismerik.

„Az elnök mai jelenléte a parlament ülésén véget vet azoknak a meséknek, hogy itt az alkotmány megsértéséről, egy államcsínyről van szó. Az elnök ezzel elismerte, hogy a felfüggesztésére tett indítvány alkotmányos” – hangoztatta Victor Ponta.

A Hír Televízió bukaresti tudósítója azt közölte, már sem a parlamenti házszabály, sem az alkotmánybíróság nem akadályozhatja meg a balliberális kormányt abban, hogy lecserélje az államfőt, ha szándékában áll. Az utóbbi hetek törvénymódosításai miatt már csak a szenátorok és képviselők együttes ülésének egyszerű többsége szükséges ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki az elnök menesztéséről. Az RMDSZ pozíciója egyelőre kérdéses. Annyi bizonyos, hogy részt vesznek a szavazáson, de az csak pénteken derül ki, támogatják-e az új kormányt az elnök leváltásában. Ha az alkotmánybíróság péntekre elkészül a véleményezéssel, akkor Basescut már délután felfüggeszthetik. Az elnöki tisztséget átmenetileg a szenátus kedden megválasztott elnöke, Crin Antonescu veheti át, akiről egyébként magyarellenes megnyilatkozásai miatt cikkezett a hazai sajtó.

A miniszterelnök jelezte, csütörtök estére várhatóan rendkívüli kormányülést hív össze, hogy előkészítsék a népszavazást, amelyet az elnök felfüggesztése esetén kell kiírni. Szóvá tette, hogy továbbra is a 2002-es választói névjegyzék van érvényben, amelyben az időközben kivándorolt hárommillió román vendégmunkás is szerepel.

A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma azért fontos, mert a korábbi, jobbközép kormánytöbbség által módosított, jelenleg érvényben lévő referendumtörvény szerint a népszavazás érvényességéhez a névjegyzékben szereplő polgárok felének támogató szavazata szükséges. A román sajtó arra számít, hogy a Ponta-kabinet csütörtökön sürgősségi rendelettel fogja eltörölni a nehezen teljesíthető érvényességi küszöböt, hogy megkönnyítse Basescu leváltását.

Markó: „Át kell gombolni a kabátot”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke, Markó Béla a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) által szervezett marosfői EU-tábor rendezvényén elmondta, ma szkeptikusabb az általános európai értékek romániai meghonosítása és a demokratikus intézményrendszer konszolidációja tekintetében, mint 2-3 évvel ezelőtt. Szerinte az elmúlt napok, hetek romániai eseményei is rámutattak arra, mennyire törékenyek azok az értékek, amelyeket az 1989-es rendszerváltozást követően kialakultak, és mennyire „recseg-ropog” a demokratikus rendszer Romániában.

Tőkés László a romániai helyzet kapcsán szerdán úgy fogalmazott, senkinek nem áll jogában lerombolni azokat az értékeket Romániában, amelyekért 1989 decemberében romániai polgárok százai ontották vérüket és áldozták életüket.

Markó szerint a romániai események azt bizonyítják, hogy itt is „át kell gombolni a kabátot”. Meglátása szerint az államfő és a kormánytöbbség közötti konfliktus azt jelzi, nem sikerült tisztázni, elnöki, félelnöki vagy parlamenti berendezkedést akar-e az ország. „A megoldás egy teljesen új alkotmány lenne, amelyet rögtön a parlamenti választások után ki kellene dolgozni” – jelentette ki a volt pártelnök. Maga is kétségesnek látta azonban, hogy ehhez elég erő és elhatározás lenne a romániai pártokban. „Az RMDSZ és az erdélyi magyarság egyértelműen a parlamenti demokráciában érdekelt, ugyanis mi itt tudunk erőt felmutatni, itt tudunk befolyást gyakorolni a döntésekre” – hangsúlyozta az RMDSZ volt elnöke.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.