Prédikáló ateista volt a texasi mészáros

2017. november 6., hétfő 12:50, frissítve: hétfő 17:58

Ijesztő, őrült, különc –  így jellemezték egykori ismerősei, barátai Devin Patrick Kelleyt, aki november 5-én gépkarabéllyal sétált be a Texas állambeli Sutherland Spring baptista templomába, és hidegvérrel kivégzett 26 embert, közöttük gyerekeket, és egy család nyolc tagját is.

Bár a támadás előzményeiről, okáról egyelőre keveset tudunk, Kelley életrajza alapján sejthető, hogy tudatosan választott célpontul egy vallási közösséget, és az is, hogy a mészárlással a hívőkön vagy az egyházon akart bosszút állni. Greg Abbott texasi kormányzó is arról számolt be, hogy a lövöldözés nem véletlenszerű volt, a gyanúsított kapcsolatban állt a templommal, ahol az ámokfutást elkövette.

A férfi 2003 és 2009 között a New Braunsfels Középiskolában tanult: osztálytársai afféle különcként tekintettek rá, aki maró gúnnyal ostorozott minden hívőt, és ijesztően viselkedett – de nem volt éppen magányos, és a hasonszőrű kiközösített „outcast” diákok között elég népszerűnek számított.

„Ő volt az első ateista, akit megismertem” – mondta róla volt iskolatársa, Patrick Boyce a Daily Mailnek, egy másik osztálytárs, Nina Rosa Nava pedig szintén bántó, vallásellenes hozzászólásai miatt törölte ismerősei közül Devin Patrick Kelleyt: „folyamatosan szidta az istenhívőket, és prédikált a saját ateizmusáról, nem bírtam a posztjait” – jellemezte a későbbi tömeggyilkost Nava; egy közös ismerős ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a férfi a vallásgyalázó üzenetek mellett később rendszeresen osztott meg fényképeket pár hónapos babájukról is.

Kelley agresszív kitöréseire már a középiskolában is volt példa: egy, a Daily Mail-nek névtelenül nyilatkozó osztálytárs azután szakított meg vele minden kapcsolatot, hogy egy vitájuk után Kelley többször próbálta megütni őt. Az amerikai légierőnél tiszti rangban dolgozó férfi 2012-ben egy évre börtönbe is került, mivel megverte első élettársát és közös gyermeküket; emiatt aztán 2013-ban lefokozással elbocsátották a légierőtől.

A fentiek tükrében tűnik igazán éles váltásnak, hogy a férfi LinkedIn-profilja szerint 2013 júniusában önkéntes hittantanári állást vállalt: a Texas állambeli Kingsville baptista gyülekezetében 4-6 év közötti gyerekeknek tanította a Bibliát, hogy „segítse lelki és szellemi fejlődésüket”.

Négy évvel később aztán ugyanilyen korú gyerekeket lőtt agyon és sebesített meg életveszélyesen a kingsville-i templomtól mintegy 200 kilométerre található Sutherland Spring-i gyülekezetben.

 
Kelley káromkodva becézgette kedvenc fegyverét
Facebook
 

Az önkéntes hittanári munka ismeretlen okok miatt csak egy hónapig tartott, de sajtóértesülések szerint Devin Patrick Kelley itt, a kingsville-i gyülekezetben ismerte meg második partnerét, Danielle Lee Shields​et, akitől szintén gyermeke született. Kelley Facebook-oldalán ezután előszeretettel tett közzé fotókat a kicsiről, de

büszkén osztotta meg AR 15-ös gépkarabélyáról készített fényképét is – „egy igazi rossz k*rva”, írta szinte becézően a fegyver fotója alá.

Hogy a 26 éves férfi miért döntött úgy, hogy egy teljes baptista gyülekezettel végezni akar, miért utazott ehhez az otthonából, New Braunsfelsből Sutherland Springsbe, egyelőre nem tudni.

Sajtóértesülések szerint Kelley a légierőnél bevetéseken is részt vett, és poszttraumatikus stressz-szindrómától szenvedett – Kelleyék szomszédjai gyakran késő éjjel is lövéseket hallottak háza felől. Jelképes lehet az is, a támadás előtti napokban lenyírta hosszú szakállát, a Facebookon érdeklődő ismerősöknek pedig azt mondta, hogy hosszú történet áll a megnyiratkozás mögött.

 
A texasi támadó a mészárlás előtti napokban vágta le szakállát
Facebook
 

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre elmezavarral magyarázta a 26 ember halálával járó mészárlást. „Nagyon szomorú eset. Sok mentális probléma van az Egyesült Államokban, mint ahogy más országokban is” – jelentette ki tokiói látogatása során Trump, aki szerint a történtek nincsenek összefüggésben az amerikai fegyvertartási szabályokkal.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az Egyesült Államok eddigi legnagyobb fegyveres merényletét egy zavart elméjű, paranoid férfi követte el: mint a Magyar Nemzet is beszámolt róla, Stephen Paddock 58 embert ölt meg és 500-at megsebesített egy Las Vegas-i country fesztiválon, a támadáshoz pedig közel két tucat gépfegyvert és több ezer lőszert használt fel. A fegyverek beszerzéséhez pedig minden esetben elég volt egy Kanadában bejegyzett vadászengedélyt felmutatnia.

Nem jelentett különösebb problémát Devin Patrick Kelleynek sem, hogy beszerezze a november 5-i mészárlásnál használt Ruger AR-556-os gépkarabélyt. A férfi tavaly vette meg a fegyvert: a vásárláshoz hamis címet adott meg, és börtönviselt múltja ellenére is azt írta be a megfelelő rovatba, hogy büntetlen előéletű.

Tény ugyanakkor az is, hogy Kelley vérontását egy szintén felfegyverzett civil állította meg. A templom mellett lakó Johnnie Langendorff a lövöldözés hírére a baptista templomhoz rohant, és gondolkodás nélkül tüzet nyitott az állig felfegyverzett, golyóálló mellényes támadóra, akit el is talált.

A megsebesített Kelley az ellenállást látva inkább a menekülést választotta: elhajtott SUV-terepjárójával, Langendorff  pedig utána hajtott egy darabig és az az autóból is tüzelt a merénylőre. A hajszába végül a rendőrség is bekapcsolódott, Kelley autójával pedig menekülés közben kisodródott az útról.

A texasi mészáros már nem élt, amikor megtalálták a rendőrök: halálát lőtt seb okozta, és a jelek szerint öngyilkos lett. Erről már  Joe Tackitt Wilson megyei seriff beszélt a CBS amerikai televíziónak - a seriff szerint az autós üldözés során két fegyveres civil is rálőtt Kelleyre, aki viszonozta a tüzet.

„Több lövést is leadtak kölcsönösen - úgy vélem - az autópályán is, majd az elkövető autója elakadt. (...) Úgy véljük, miután a gépkocsi meghibásodott, az elkövető meglőtte saját magát” - mondta a seriff a CBS -nek.

Szijjártó: megdöbbentő a világon végigsöprő erőszakhullám

"Őszintén reméljük, hogy minden felelős döntéshozó ennek tudatában hozza meg az elkövetkezendő időszakban a döntéseit, és ezt az erőszakhullámot, illetve ennek a további terjedését meg lehet állítani" - hangsúlyozta.

A magyar kormány részvétét fejezi ki a tragédiában érintett családoknak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést, gyógyulást kíván - mondta a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy az amerikai hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint nincs külföldi áldozata a vérengzésnek. Az Egyesült Államokban 63 olyan magyar állampolgár tartózkodik, aki konzuli védelemre regisztrált, ketten jelölték meg Texas államot a tartózkodás helyszíneként, egyikük 350, a másik ember 550 kilométerre tartózkodik a vérengzés helyszínétől.

 

A texasi lövöldözéssel összefüggésben a külgazdasági és külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte azt az erőszakhullámot, amely az utóbbi időszakban végigsöpört a világon. Szijjártó Péter egy hétfői sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nincs magyar áldozata a Sutherland Springs baptista templomában elkövetett lövöldözésnek. (MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.