Puccs után: az őrizetbe vett elnök ellen tüntettek Zimbabwéban

MTI

2017. november 18., szombat 15:40, frissítve: szombat 16:11

A hadsereget támogató, a házi őrizetben tartott Robert Mugabe zimbabwei elnök távozását követelő megmozdulás volt szombaton a zimbabwei fővárosban, Hararéban. A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától.

Egyes résztvevők zimbabwei zászlót öltöttek magukra, míg mások táblát cipeltek, amelyen a Mugabénak távoznia kell felirat volt olvasható. Az egyik tiltakozó azt mondta, csak ünnepelni jöttek, Mugabe lemondását szeretnék elérni.

A zimbabwei társadalom széles körei gondolkodnak hasonlóképpen, közte a Háborús Veteránok Szövetsége, valamint az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért elnevezésű szervezet. Ez utóbbiak korábban haragban álltak egymással.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. Előző nap katonák és páncélozott járművek zárták le a kormányhivatalokhoz, a bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utcákat, és házi őrizetbe helyezték az elnököt.

A puccs tipikus forgatókönyve

Az államcsínyek többnyire rendkívül véres események, nem csoda, hogy az utóbbi évtizedekben Afrikában összesen harminc kormány- és államfő vesztette életét puccskísérlet következtében. Ha kíváncsi rá, hogyan zajlottak az utóbbi évtizedek afrikai puccsai, az arról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

A hadsereg ugyanakkor igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosság előtt elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Pénteken azonban őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját.

A katonaság szombaton felszólította a főváros utcáin menetelő embereket, hogy tartsák be a közrendet, illetve óvakodjanak a provokátoroktól, akik le akarják járatni a Mugabe távozását követelőket. Egyben megköszönték a támogatást, és közölték, hogy folytatódik a Mugabe és felesége környezetéhez tartozók letartóztatása.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök szombaton azt mondta, hogy az afrikai régió támogatja a zimbabwei népet, miután a hadsereg átvette a hatalmat. A politikus óvatos, derűlátó véleménye szerint a helyzetet sikerült erőszakmentesen, békésen rendezni.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.