Putyin első útja Kínába vezet

LM

2012. május 11., péntek 21:01

Vlagyimir Putyin orosz államfő júniusban Kínába látogat, de ezt megelőzően még orosz–EU csúcsot is rendeznek Szentpéterváron – tudatta az államfő hivatalába hétfőn immár harmadszor beiktatott Putyin környezetének egy tagja pénteken az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint. Újbóli államfőként Putyin először jár majd külföldön.

Putyin pénteken Szocsiban járt, s előbb a 2014-es téli olimpiai játékok helyszínén folyó munkálatokat tekintette meg, majd a Grúziától 1992-ban de facto elszakadt Abházia elnökével, Alekszandr Ankvabbal találkozott.

A két politikus együtt tekintette meg az orosz–abház határt a Pszou folyónál. Putyin látogatásának előestéjén Moszkva azzal gyanúsította meg Grúziát, hogy szeparatistákkal együtt merényletet készített elő a Szocsiban rendezendő téli olimpia ellen.

A közelmúltban beiktatott orosz államfő az abház elnökkel tárgyalva kijelentette: Oroszország kész részt venni Abházia társadalmi-gazdasági fellendítésében. Ígéretet tett arra, hogy folyamatosan szemmel tartja az orosz–abház kapcsolatok fejlődését.

Ankvab elismerte, hogy Oroszország segítsége nélkül nem boldogulnak. Elmondta: a grúz–abház határ közös őrizetéről is tárgyaltak Vlagyimir Putyinnal. „A megbeszélések megerősítették kapcsolatainkat” – nyilatkozta a kaukázusi terület vezetője.

Függetlenség

Abházia függetlenségének 1992. július 23-i kikiáltását követően hosszú háborúskodás vette kezdetét Grúziával, amely egészen a Dél-Oszétiáért 2008-ban vívott orosz–grúz villámháborúig tartott. Közvetlenül a háború után 9000 fős egységgel erősítették meg az orosz katonai jelenlétet Abháziában, majd 2009-ben az abház törvényhozás jóváhagyta, hogy orosz katonai bázis létesüljön a szakadár területen.

Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el Abházia függetlenségét. Rajta kívül Nicaragua, Venezuela, Tuvalu, Vanuatu és Nauru, valamint a szintén vitatott hovatartozású Dnyeszteren túli terület, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah tekinti Abháziát szuverén államnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.