Putyin gyerekkori barátja túl az egybillió rubelnyi közbeszerzésen

H.N.

2017. szeptember 21., csütörtök 22:36, frissítve: péntek 10:26

Putyin elnök gyerekkori dzsúdópartnere, a milliárdos Arkagyij Rotenberg a napokban átlépett egy oroszországi mértékkel is hatalmas határt. Ugyanis attól a ponttól, hogy Vlagyimir Putyin hatalmon van, a régi barát és érdekeltségei elképzelhetetlen összegű orosz állami közbeszerzést nyertek el: összesen egybillió rubelt. Vagyis ezermilliárd rubelt, ami mai árfolyamon számolva nagyjából 4500 milliárd forint. Összehasonlításképpen: Mészáros Lőrinc érdekeltségei 225 milliárd forintnyi állami tendert nyertek el 2016-ban.

Rotenberg közbeszerzéseit az orosz korrupcióellenes blogger, Alekszej Navalnij szedte össze, aki nem mellesleg 2018-ban indulna az orosz elnökválasztáson is Vlagyimir Putyin kihívójaként.

Rotenberg és Putyin gyerekkorukban egy klubba jártak dzsúdózni. Putyinnak a dzsúdó hasonlóan fontos, mint Orbán Viktornak a foci, ő a Nemzetközi Dzsúdószövetség tiszteletbeli elnöke, és nemrég még Budapestre is elutazott a sportág világbajnokságára. Putyin és Rotenberg barátságát tehát a dzsúdó szeretete alapozta meg.

Később Putyin a KGB-hez ment dolgozni, és Drezdában kapott fontos pozíciót, Rotenberg viszont ragaszkodott a dzsúdóhoz, és testnevelési egyetemre ment, ahol edzőként végzett. Amikor Németország keleti fele kikerült a szovjet ellenőrzés alól, Putyin hazatért szülővárosába, és az önkormányzatnál kezdett dolgozni. Hetente többször lejárt a terembe, ahol Rotenberg volt az edző, és dzsúdóztak a régi barátokkal.

Putyinból később alpolgármester lett Szentpéterváron, és rávette a város dúsgazdag polgárait (a Jelcin-éra ottani oligarcháit), hogy szponzorálják a városi dzsúdót. Így jött létre Rotenberg vezetésével a Javara-Neva nevű klub, amely azóta a világ egyik legsikeresebb egyesülete: eddig négy olimpiai bajnoka van, és mostanság is szépen fejlődik. 

Rotenberg és Putyin között elnöksége alatt hasonló munkamegosztás jött létre, mint amilyen az utóbbi években Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc között is látható. Az egyikük kormányoz, a másikuk pedig cégeket vásárol, amelyekkel közbeszerzéseken nyer.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában

Két évtizede Európa még keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. Azóta változott a róluk alkotott kép.

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.