Putyin letette az esküt + Képek

NT, TK, tt

2012. május 7., hétfő 13:46, frissítve: hétfő 19:14

Vlagyimir Putyin új orosz elnök letette az elnöki esküt hétfőn délben a moszkvai Kremlben, ezzel megkezdte harmadik, ezúttal hatéves államfői mandátumát.

A díszpompás eseményt, amely háromezer meghívott jelenlétében zajlott, élő adásban közvetítették az orosz és a nagy külföldi televíziók.

Fotó: Reuters


Az új államfő beiktatását Vlagyimir Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke jelentette be. Putyin az alkotmányra tette le az orosz esküt.

Az eskütételt követően az Oroszországi Föderáció új elnöke beiktatási beszédében azt hangoztatta, hogy „demokratikus országban akarunk és fogunk élni, amelyben mindenki teret kap és szabadon használhatja tehetségét, munkáját, erejét. Sikeres Oroszországban akarunk élni és fogunk élni, amelyet megbízható, nyílt és kiszámítható partnerként tisztelnek majd.” Elmondta: teljesítette vállalását, de elismerte, hogy nem minden eltervezett feladatot sikerült végigvinnie.

Ígéretének megfelelően Dmitrij Medvegyev eddigi elnököt jelölte kormányfőnek hétfőn a harmadik államfői mandátumát megkezdő Vlagyimir Putyin. Az eddigi miniszterelnök, Putyin, mindössze két és fél órával elnöki eskütételét követően beterjesztette javaslatát a parlamentnek – közölte Szergej Nariskin, a duma elnöke. A tervek szerint az orosz törvényhozás kedden, rendkívüli ülésen dönt a beterjesztésről. Addig Medvegyev hétfőn tovább egyeztet a parlamenti frakciókkal leendő kormánya összetételéről. Putyin és Medvegyev már tavaly szeptemberben, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) kongresszusán bejelentette, hogy az idén egymást váltják majd az államfői és a kormányfői poszton. Lépésük ellenzéki körökben széles körű bírálatot váltott ki.


Előzőleg Dmitrij Medvegyev leköszönő államfő rövid beszédben hangsúlyozta a hatalom folyamatosságát, az erős állam működése, az ország lakosságának boldogulása érdekében.

Fotó: Reuters


Vlagyimir Putyin 2000 és 2004 után harmadszor lépett az államfői posztra. A politikus a március 4-ei elnökválasztáson 63,60 százalékos szavazataránnyal győzött. Az ellenzék szerint ennél legalább tíz százalékkal kevesebb szavazatot kapott, de a visszaélésekre vonatkozó panaszaikat elutasították.

Az ünnepélyes beiktatást beárnyékolja a Putyin folytatódó hatalma ellen tiltakozók és a rendőrség vasárnapi összecsapása. A Kremlhez közeli Bolotnaja térről és környékéről a hivatalos adatok szerint 436 tüntetőt állítottak elő.

Fotó: Reuters


A Milliók Menete ellenzéki akció főszervezőjét a beiktatással egy időben állították a közigazgatási bíróság elé. Szergej Udalcovot, a radikális Baloldali Front elnökét a Bolotnaja térről vitték el a rendőrök vasárnap.

Fotó: Reuters

 

Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.