Rács mögött a kongói gyermekhadsereg vezére

2012. július 10., kedd 12:50

Tizennégy évi szabadságvesztésre ítélte a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden Thomas Lubanga Dyilo kongói milíciavezért, akit márciusban bűnösnek találtak gyermekkatonák százainak toborzásában és bevetésében.

Egy évtizeddel ezelőtti létrehozása óta az ICC most először szabott ki ítéletet. A vád 30 év börtönt indítványozott, de a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott együttműködő magatartást tanúsított az eljárás során. A büntetésből letudottnak veszik az előzetes letartóztatásban már eltöltött hat esztendőt. Az első fokú ítélet ellen még fellebbezésnek van helye. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, el kell majd dönteni azt is, melyik országban töltse le büntetését az egykori kongói hadúr.

Lubanga a bíróságon
Lubanga a bíróságon
Fotó: Reuters


A bíróság szerint egyértelműen igazolódtak a vádak, amelyek szerint a most 51 éves Lubanga a 2002–2003-as összecsapások idején 15 évesnél fiatalabb gyermekeket – akadt köztük mindössze 11 esztendős is – sorozott be a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet egységeibe. A fiatalok nagy részét később a frontvonalba küldték harcolni, sokan elestek közülük. A gyerekeknek ölniük és fosztogatniuk kellett, nemi erőszak áldozataivá és elkövetőivé is váltak. Az egykor a hema népcsoportot vezető Lubanga saját testőrségét is részben gyermekekből állította fel. Az 1998 és 2003 között dúlt kongói belső háborúskodások során milliók vesztették életüket.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot azzal a céllal hozták létre 2002-ben, hogy háborús bűnöket elkövető egyének felett ítélkezzék. A hágai székhelyű igazságszolgáltatási intézmény hét afrikai konfliktus – Kongó, Uganda, Közép-afrikai Köztársaság, Szudán (Dárfúr), Kenya, Líba, Elefántcsontpart – ügyében nyomoz. Letartóztatottjai között van Jean-Pierre Bemba, a Kongói Demokratikus Köztársaság volt alelnöke és Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.