Radikális muzulmánoknál razziáztak

MD

2012. június 14., csütörtök 16:13

Alkotmányellenes tevékenység miatt betiltottak egy radikális iszlamista szervezetet csütörtökön Németországban, és nagyszabású razziát hajtottak végre a szalafista irányzathoz tartozó csoportoknál.
Ez az első alkalom, hogy radikális iszlamista szervezetet tiltanak be Németországban.

A hét tartományra kiterjedő akcióban 850 rendőr vett részt. Mintegy 80 helyszínen tartottak házkutatást és elfogtak egy nemzetközi körözés alatt álló személyt – közölte Hans-Peter Friedrich belügyminiszter. Friedrich elrendelte a Millatu Ibrahim nevű szalafista szervezet felszámolását. A szervezet „szembefordult alkotmányos rendünkkel és a népek közötti kölcsönös megértés eszméjével” – indokolta a tárcavezető a döntést. Két másik szalafista csoportosulás ellen még tart a nyomozás, melyek közül az egyik az Igaz vallás nevű szervezet, amely az utóbbi hónapokban a Korán német nyelvű példányainak ingyenes osztogatásával hívta fel magára a figyelmet.

A szalafista irányzat a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik. Ehhez az irányzathoz köthető ez eddigi egyetlen iszlamista hátterű németországi terrorcselekmény, a frankfurti repülőtéren 2011-ben elkövetett merénylet, amelyben két amerikai katona meghalt.

Sajtójelentések szerint a Millatu Ibrahim vezetői azt tanították a szervezet tagjainak, hogy a nem muzulmán vallásúak ellenségek, a saría pedig előrébb való, mint a német jog.

A német hatóságok szerint az utóbbi időszakban felélénkült a radikális iszlamista csoportok tevékenysége, és növekedett a valószínűsége annak, hogy újabb terrorcselekményt követnek el. A fokozódó aktivitás egyik jele, hogy a május közepén tartott észak-rajna–vesztfáliai tartományi választást felvezető kampány idején a Pro NRW elnevezésű szélsőjobboldali, iszlámellenes párt több demonstrációja szélsőséges iszlamistákkal folytatott összecsapásokkal végződött.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.