Rejtélyes halálesetek a családban, a megmérgezett kém lánya is az intenzíven

MN

2018. március 6., kedd 14:11, frissítve: kedd 19:28

Súlyos mérgezéses tünetekkel kezelnek egy volt orosz kémet az angliai Salisbury városának kórházában. A 66 éves férfit és a vele lévő, 30-as éveiben járó nőt eszméletlenül találták a város egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon, most mindkettőjüket válságos állapotban kezelik a városi kórház intenzív osztályán. 

A Guardian arról ír, a Szkripal mellett talált áldozat a kém lánya, Julija. A legfrissebb hírek szerint két olyan rendőr is kórházba került enyhe tünetekkel, aki kapcsolatba lépett az áldozatokkal, őket már kedden haza is engedték.

 
Szergej Szkripal és lánya egy londoni térfigyelő kamera képén, nem messze onnan, ahol eszméletlen állapotban rájuk találtak a rendőrök
BBC
 

Bár vélhetőleg véletlen egybeesés, de a Guardianben is felhívják rá a figyelmet, hogy az utóbbi időkben két családtag is meghalt a Szkripal famíliában: a 66 éves kém felesége nemrég hunyt el rákban, 43 éves fia pedig tavaly halt meg Szentpéterváron.

A Wiltshire megyei rendőrség hétfő esti sajtótájékoztatója szerint a hatóságok akkor még nem tudták, hogy bűncselekmény történt-e, de a nyomozást vezető tiszt hangsúlyozta, hogy az incidenst nem terrorellenes eljárásban vizsgálják. Kedd délelőtti hírek szerint azonban a brit terrorelhárítók különleges egységei is segítik a nyomozást.

De ki a megmérgezett exkém? Brit sajtóértesülések szerint a férfi a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tizenegy éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, amikor egy orosz–amerikai kémcsere során négy oroszt cseréltek Moszkva tíz amerikai alvó ügynökére, köztük a csinos Anna Chapmanre, Nagy-Britanniába távozott.

A brit sajtó akkori értesülései szerint a kémcsere során Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő (RAF) Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből „többen kiszálltak”. A korabeli beszámolók az írták – bár hivatalos helyen azóta sem erősítették meg –, hogy köztük volt Szergej Szkripal is.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a férfi és lánya mitől lett súlyos beteg, de a vizsgálatot irányító tiszt elmondta, hogy a hatóságok „komoly incidensnek” minősítették a történteket. A nyomozók arra gyanakszanak, hogy a férfi és a nő egy fentanil nevű, fájdalomcsillapítókhoz használt, rendkívül erős hatású szintetikus szertől került eszméletlen állapotba.

A brit beszámolók az esetet természetesen párhuzamba állítják a Litvinyenko-gyilkossággal. Az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét – aki szembefordult az orosz kormánnyal, és 2000-ben Londonba emigrált – 2006 novemberében hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard szerint Alekszandr Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britanniában 2007-ben hivatalosan vádat emeltek a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérték kiadatását, ám Moszkva megtagadta. Az esetet diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország kapcsolatai azóta is mélyponton vannak.

Egyébként nem Litvinyenko volt az első és nem is az utolsó oroszokhoz, illetve szovjetekhez kötött haláleset a Brit-szigeteken: 1978-ban Georgi Markov, 2012-ben German Gorbuncov és Alekszander Perepilicsnij, 2013-ban Borisz Berezovszkij, 2014-ben pedig Scot Young hunyt el gyanús körülmények között.

A mostani botrány kapcsán a Kreml keményen kritizálta a brit médiát, amiért az orosz kormányzatot gyanúsítgatja. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közlése szerint semmit nem tudnak az incidensről, illetve arról, mi okozhatta Szkripal rosszullétét. Mint mondta, a britek nem vették fel a kapcsolatot Oroszországgal az ügyben, illetve nincs tudomása arról, hogy Szkripalnak van-e még orosz állampolgársága. Az orosz média kormánypárti fele is nekiesett a brit médiának, azzal vádolva, hogy legyártotta a Litvinyenko 2.0 ügyet a közelgő orosz elnökválasztás előtt.

Andrej Lugovoj – akit Litvinyenko megmérgezésével gyanúsítanak Nyugaton – szintén megszólalt, szerinte nem volt fair a brit sajtótól, hogy efféle következtetésekre jutott Szkripal ügyében. „Nem zárom ki, hogy ez újabb provokáció a brit hírszerzéstől” – szögezte le egy kormánypárti újságnak nyilatkozva.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.07.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.