Rekordmennyiségű, kétmillió bevándorló érkezett a németekhez

MTI

2016. március 21., hétfő 17:50

Minden korábbinál többen, nagyjából 2 millióan vándoroltak be Németországba tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt becslése szerint.

A statisztikai hivatal nem a menedékkérők és menekültek számának alakulásáról készített becslést, hanem arról, hogy mennyi külföldi állampolgár – bevándorló, migráns – költözött hosszabb-rövidebb időre az országba 2015-ben. Ebbe a körbe tartoznak a menedékkérők és menekültek mellett például az uniós társállamokból Németországba költözött munkavállalók.

A Destatis közleménye szerint a rendszeres statisztikai adatfelvételek kezdete óta tavaly emelkedett a legnagyobb mértékben a bevándorlók száma. Ugyanakkor a hivatal becslése alapján egy év alatt 860 ezren elköltöztek az országból. A vándorlási mérleg – a be- és kivándorlók számának különbsége – így 1,14 milliós többletet jelez, ami ugyancsak történelmi csúcs.

Drasztikus emelkedés

Egy évvel korábban 1,343 millióan költöztek be, és 760 ezren költöztek el, a vándorlási mérleg így 577 ezres többletet mutatott.

Tavaly 2014-hez képest 49 százalékkal emelkedett a bevándorlók száma, a kivándorlóké viszont csak 12 százalékkal, a vándorlási mérleg többlete így csaknem megduplázódott.

A Destatis úgynevezett gyorsbecslést készített, ami azt jelenti, hogy felhasználta a január–augusztusi időszak folyamatait megmutató végleges, ellenőrzött adatokat, és ezeket kiegészítette a szeptember–decemberi időszakról szóló nyers adatok alapján készített modellszámításokkal – áll a hivatal közleményében.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A menedékkérőkkel kapcsolatban hozzátették, hogy számukat egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, mert lehetnek, akiket még nem vettek nyilvántartásba, és lehetnek olyanok is, akiket többször regisztráltak.

Regisztrált migránsok

A bevándorlókat a külföldi állampolgárok nyilvántartásában (AZR) regisztrálják. Az 1967 óta vezetett regiszterben a bejelentett németországi lakóhellyel rendelkező külföldieket, illetve a menedékkérőket tartják nyilván. A lakóhelyet a bérelt vagy vásárolt ingatlanba költözéstől számított két héten belül kell bejelenteni a helyi önkormányzatnál. A menedékkérőket a tartományi üzemeltetésű központi befogadóállomások jelentik be. Az AZR-ből az adatokat kijelentkezés, elhalálozás vagy a német állampolgárság felvétele esetén törlik.

Az AZR-ben a 2015. december 31-i állapotok szerint 9,11 millió embert tartottak nyilván, ami 955 ezres, 12 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 8,15 millióhoz képest.

Több mint százezren lettek állampolgárok

A növekedés három tényezőre vezethető vissza. Először is arra, hogy 59 500 külföldi állampolgárságú gyermek született, és meghalt 29 500 külföldi állampolgárságú – az AZR-ben nyilvántartott – ember, ami 30 ezer fős születési többletet jelent. Másodszor arra, hogy 111 ezer embert a német állampolgárság felvétele miatt töröltek a nyilvántartásból. Harmadszor arra, hogy az AZR-ben regisztrált bevándorlási többlet 1,036 millió főt tesz ki. Ez az érték abból adódik, hogy 1,654 millió bejelentkezést és 618 ezer kijelentkezést, illetve törlést jegyeztek fel.

Az AZR és a vándorlási statisztika adatai közötti eltérést egyebek között az magyarázza, hogy vannak, akiket a németországi tartózkodás rövid időtartama miatt az AZR-ben nem vesznek nyilvántartásba, de a vándorlási statisztikába bekerülnek. Közéjük tartoznak például a szezonális munkások. Továbbá az is előfordul, hogy a többszöri be- és kutazás révén egy-egy ember többszörösen kerül be a vándorlási statisztikába – írta a Destatis.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.