Rendőrökre támadtak a radikálisok

WA

2012. május 2., szerda 12:53

Nyolcvanegy szalafistát vettek őrizetbe május 1-jén Solingenben az után, hogy radikális iszlamisták rendőrökre támadtak – közölték szerdán Wuppertalban.

Az incidens akkor robbant ki, amikor a jobboldali populista Pro NRW párt (az iszlám visszaszorításáért, egyebek mellett újabb mecsetek németországi építése ellen küzdő pártocska) hívei iszlámbíráló karikatúrákat emeltek magasba a solingeni mecset közelében. Szalafisták csoportja erre megpróbálta áttörni az imaház köré vont kordont. Néhányan közülük furkósbotokkal hadonásztak és köveket hajigáltak. Ennek nyomán két rendőr és egy járókelő megsérült.

Az erőszakoskodó szalafisták közül 44 személyt, a mecsetben tartózkodók közül pedig további 37 embert állítottak elő a solingeni rendőrkapitányságra. Nem sokkal később valamennyiüket szabadon engedték. A rendőrség testi sértés és garázdaság miatt indított vizsgálatot.

Németországban hetek óta belpolitikai viták homlokterében áll radikális iszlamisták akciója, amelynek keretében 25 millió német nyelvű koránt akarnak ingyen szétosztani nagyobb városok sétálóutcáiban. A szalafisták osztogatási műveletének állítólagos célja az iszlám igazi arcának megismertetése a németekkel, a hatóságok azonban arra gyanakszanak, hogy valójában újabb híveket akarnak toborozni radikális mozgalmuk számára.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.