Rengett a föld Észak-Koreában

MN

2017. október 13., péntek 07:16, frissítve: péntek 08:51

Kisebb földrengés volt pénteken Észak-Korea nukleáris kísérleti telepe térségében, de a dél-koreai meteorológiai intézet szerint nem emberi tevékenység idézte elő, és már több ilyen történt azóta, hogy Phenjan szeptember 3-án végrehajtotta hatodik és eddigi legnagyobb kísérleti atomrobbantását.

A pénteki rengés 2,7-es erősségű volt, és három kilométer mélységben történt Észak-Hamgjong tartományban, a punggjeri kísérleti telep közelében. Az amerikai földtani intézet 2,9-esnek mérte a rengést, és szerinte öt kilométeres mélységben történt – írja az MTI.

A szeptember eleji kísérleti robbantás 6,3-es erősségű földrengést idézett elő, és az azóta történt kisebb rengésekből szakemberek arra következtetnek, hogy a mesterségesen előidézett nagy földmozgás esetleg destabilizálta a környező hegyvidék szerkezetét. Az Észak-Korea tevékenységét figyelő, washingtoni központú, 38 North nevű csoport műholdképek alapján megállapította, hogy a kísérleti robbantás számos földcsuszamlást is előidézett a térségben.

A dél-koreai és a japán földrengéstani intézet, valamint a Szöuli Nemzeti Egyetem egyik nukleárismérnök-professzora is hangsúlyozta: abból, hogy az első rengés 6,3-es erősségű volt, arra lehet következtetni, hogy ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, száz kilotonnás, azaz legalább tízszer akkora, mint a tavaly szeptemberi ötödik robbantás.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.