Renzi: Aki falat emel, elfelejtheti a pénzünket

MTI

2016. október 25., kedd 21:39, frissítve: szerda 10:28

Ha Magyarország, Csehország és Szlovákia „erkölcsi leckét ad a migránsokról, utána nem segít, és csak a pénzünket akarják […], az olaszok pénzét el is felejthetik” – mondta Matteo Renzi a Rai 1 olasz közszolgálati televízió Porta a Porta című, népszerű politikai beszélgetős műsorában kedden. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált az olasz miniszterelnök szavaira.

Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány „kész megvétózni az Európai Unió költségvetését” is, ha a közép-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

A műsor kedd éjszaka látható, de korábban rögzített felvételeinek sajtóbeszámolói szerint az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott: „A pénz nem hatol át a falakon. Ha falat emelsz, jobb, ha az olaszok pénzét elfelejted. Ha nem segítetek, nem fizetünk többet.”

Emlékeztetett, hogy Róma nettó befizetőként évi 20 milliárd euróval finanszírozza az EU-t, és ebből 12 milliárdot kap vissza.

„Az nincsen jól, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia erkölcsi leckét ad a migránsokról, de utána nem segít” – hangsúlyozta Matteo Renzi. Megjegyezte, hogy szeretné, ha ebben a kérdésben Olaszországban egyetértés lenne a kormány és az ellenzék között, és „együtt mondanánk ezeknek az országoknak, hogy az eddigi finanszírozási mechanizmusnak vége”.

Figyelmeztető levél

Brüsszel kedden figyelmeztető levelet küldött az olasz kormánynak, mert nem tartotta be az államháztartási deficit 2017-es évre előirányzott mértékét. Matteo Renzi erre azt mondta, Európa „jobban teszi, ha a szája jártatása helyett a pénztárcáját nyitja meg”, mivel Olaszország tiszteletben tartja a költségvetési szabályokat.

„Ha nekünk levelet küldenek, azoknak az országoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a migránsok befogadását, mit kell küldenie Európának, könyvet vagy enciklopédiát?” – kérdezte a kormányfő.

Renzi egyébként úgy véli, Itália jelenleg még képes kezelni a partjaira érkező migrációs áradatot abban reménykedve, hogy az év eleje óta érkezett több mint 153 ezer embernél a téli hónapokban már nem sokkal többen érkeznek oda. Ugyanakkor kijelentette, hogy az EU-nak legfeljebb hat hónapja maradt a migráció problémájának megoldására, maximum márciusig, mivel Olaszország nem képes még egy, a mostanihoz hasonló év terhét elbírni.

Korábban Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter fogalmazott úgy, hogy az EU-nak választania kell a migránsokat befogadó Olaszország és a falakat emelő „magyar út” között.

Reagált Szijjártó

Szijjártó Péter később reagált Matteo Renzi szavaira. Mint mondta, az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni övezethez való tartozásból adódó kötelezettségeket; pedig ha Olaszország betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.