Robbanás ölte meg a temetési menet résztvevőit

TK

2012. július 1., vasárnap 11:10, frissítve: vasárnap 13:50

Legalább 82 ember vesztette életét szombaton Szíriában a lázadók és a kormányerők közötti összecsapásokban és merényletekben, közülük harmincan egy temetési menet résztvevői voltak.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szemtanúktól és helyi aktivistáktól szerzett értesüléseire hivatkozva közölte, hogy a Damaszkusztól 10 kilométerre keletre fekvő Zamalkában harminc ember halt meg egy temetésen. Egyes beszámolók szerint autóba rejtett pokolgép robbant a tömeg közelében, más hírek szerint egy tüzérségi lövedék ölte meg a gyászolókat.

Megszületett a megállapodás a szíriai politikai átmenetről a Szíriáért Akciócsoport genfi külügyminiszteri találkozóján – jelentette be szombat este Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja.


A közeli Dúmában több tucat embert öltek meg, több százan pedig megsebesültek a június 21. óta dúló harcokban, miközben a humanitárius helyzet kritikussá vált minden szinten. Az OSDH tájékoztatása szerint elfogyott az élelmiszer, nem működik az áram- és a vízszolgáltatás sem a településen. Sokan elmenekültek, de több mint száz család bezárkózott otthonába, és rettegésben él a fosztogatások és a lövöldözések miatt. A férfiakat letartóztatták vagy megölték a rendfenntartó erők.

A damaszkuszi Hadzsar al-Aszvad negyedbe tíz teherautóval érkeztek katonák, hogy megrohamozzák a feltételezett lázadók és katonaszökevények házait. A Dzsobar negyedben, valamint a fővárost övező tartományban fekvő Ain Tarmában összecsapások dúltak a fegyveres lázadók és a hadsereg alakulatai között. Deir-ez-Zór városban nyolc civilt öltek meg tüzérségi lövedékek, Idlíb tartományban pedig kilenc polgári személy vesztette életét.

Az OSDH becslései szerint a lázadás kezdete, 2011 márciusa óta több mint 15 800 ember halt meg erőszakos cselekményekben.

A genfi emberi jogi tanács szerdán jelentést tett közzé a legutóbbi szíriai fejleményekről. Ebben a többi között arra mutatott rá, hogy a felkelők elleni harcban az utóbbi három hónapban a kormányerők riasztó mértékben figyelmen kívül hagyták az alapvető emberi jogokat. A testület a jogsértések között említette a kivégzéseket is.


A jelentés szerint továbbra sem tisztázott, hogy ki állt a májusi húlai vérengzés mögött, amelynek több mint száz halálos áldozata volt. A dokumentum ennek kapcsán ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy a kormányerők valószínűleg több gyilkosságért is felelősek. A tanács jelentésében egyidejűleg felhívta a figyelmet arra is, hogy több helyi beszámoló a fegyveres lázadó csoportok által végrehajtott gyilkosságokról tesz említést. Egyre több támadás éri az Aszad-ellenes erők részéről a kisebbségben élő keresztényeket, mert a lázadók potenciális veszélyforrásnak, a regnáló elnök támogatóinak tartják őket. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.