Jakarta: öt támadó meghalt, négyet elfogtak

MNO

2016. január 14., csütörtök 05:48, frissítve: csütörtök 14:45

Ismeretlenek kézigránátokkal megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot csütörtökön az indonéz főváros központjában, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel. A rendőrök végül uralmuk alá vonták a helyzetet. Az incidensben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint 17 ember – hét civil, öt rendőr és öt merénylő – halt meg – írja az MTI.

Több robbanás volt csütörtökön az indonéziai főváros, Jakarta központjában, amelyet intenzív tűzharc zajai kísértek. Az The Independent arról számol be, hogy a támadásokban legalább heten – köztük öt támadó – vesztették életüket. Ezzel szemben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tizenhét halottról ír.

A támadásért egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, de egy elemző az összehangolt bomba- és fegyveres támadást a párizsi merényletekhez hasonlította – írta a CNN. A fegyveresek először kézigránátokat használtak, majd tűzharcba bocsátkoztak a rendőrökkel.

Nem öngyilkos merénylet történt

A BBC online hírszolgálata reggel arról számolt be, a robbanások a Sarinah bevásárlóközpont előtt történtek, amely az elnöki palota és az ENSZ hivatalai közelében található.

A jakartai rendőrkapitányság szóvivője közölte, nem öngyilkos merénylet történt, hanem az elkövetők gránátokat dobtak el mozgó motorkerékpárokról – írta az MTI. Összesen hat robbanásról számolt be szóvivő. Korábban a távirati iroda azt közölte, a hat robbanás egyikének helyszíne egy Starbucks kávézó volt, egy másik egy rendőrségi ellenőrzőpontnál történt, de robbanás volt egy bevásárlóközpont közelében is.

A Twitterre felkerült amatőr videó a Starbucks előtti robbantás pillanatát kapta el:

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A BBC a jakartai rendőrfőnök-helyettesre hivatkozva arról számolt be, a kávézónál történt támadásban egy külföldi megsérült, egy pedig életét vesztette, őt az épület előtt lőtték le. Vizsgálják, hogy a halott külföldi a támadók egyike-e. Egy holland rádió értesülései szerint egy ENSZ-nek dolgozó holland állampolgár súlyosan megsérült a támadásban, őt kórházban ápolják.

A Starbucks közleményt adott ki, amely szerint a sérült személy az egyik vendég, őt a helyszínen ellátták a mentők. Hozzáteszik, további értesítésig bezárják kávézóikat Jakartában.

Tankok, hadsereg, rendőrség

A BBC az ABC helyi tudósítójára hivatkozva korábban azt írta: riadóztatták a hadsereget, és több tank is megjelent Jakarta központjában. Az utcákon több száz rendőr volt, mesterlövészek, akik tűzharcban állnak a támadókkal – jelentették. Magyar idő szerint reggel 7.25 perckor a brit közszolgálati csatorna online felületén azt írta: még mindig hallani szórványos lövöldözéseket, és hogy a támadók egy épületbe szorultak vissza. Az MTI korábbi közlése szerint az elkövetők a bevásárlóközpont mozitermében sáncolták el magukat.

A BBC megjegyzi, hogy Indonézia ellen a közelmúltban militáns iszlamista csoportok intéztek támadást, és hogy az ország azóta készültségben van. A rendőrség és a katonaság a helyi mudzsahedinek ellen folytat hadműveletet, akik az ISIS-nek esküdtek hűséget. Az indonéziai hatóságok már egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy terrorakció várható a fővárosban.

Terrorcselekménynek minősítette Joko Widodo indonéz elnök a Jakartában végrehajtott támadást – írja az MTI. Az indonéz államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

Nem tudni magyar áldozatról

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a terrortámadásnak – írta reggel az MTI.

Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálta őket elérni és telefonon értesíteni. Felhívták a figyelmüket az esetre, és kérték őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim állama, de nagyjából-egészében szekuláris államnak tekinthető. Az elmúlt években 150-200 indonéz állampolgár mehetett Szíriába harcolni az IÁ oldalán, sokan közülük visszatértek az országba, és a rendőrség úgy vélte, lehetséges, hogy fegyveres támadásokra tesznek előkészületeket.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.