Robert Mueller kirúgását tervezhette tavaly Donald Trump

MN

2018. január 26., péntek 10:03, frissítve: péntek 12:12

Donald Trump amerikai elnök tavaly júniusban elrendelte Robert Mueller különleges ügyész menesztését, de visszakozott, mert jogtanácsosa lemondással fenyegetőzött, és nem volt hajlandó végrehajtani az utasítást – jelentette pénteken a The New York Times című amerikai napilap az MTI összefoglalója szerint.

A The New York Times fehér házi tudósítói négy emberrel is beszéltek, akik tudnak a történtekről. Közülük ketten azt mondták, az elnök összeférhetetlenségre hivatkozva akarta eltávolítani a posztjáról Muellert. Trump szerint ugyanis a különleges ügyész elfogult volt, mert évekkel korábban vitába keveredett az egyik golfklubjával, dolgozott annál az ügyvédi irodánál, amely a vejét is képviselte, és kinevezése előtt egyetlen nappal maga Trump hallgatta meg, mert fontolgatta, hogy ismét őrá bízza a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vezetését.

Mueller irányítja azt a vizsgálatot, amelynek célja föltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e a választásokba beavatkozó Oroszországgal, illetve hogy akadályozta-e az elnök az igazságszolgáltatást.

Donald McGahn fehér házi jogtanácsos viszont az utasítás kézhezvételekor közölte, hogy nem ért egyet az elnökkel, és nem hajlandó arra kérni az igazságügyi minisztériumot, hogy mentsék föl a különleges ügyészt, inkább lemond. McGahn úgy gondolta, Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve, és csak további kételyeket ébresztene azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház akadályozza-e a vizsgálatot. A jogtanácsos úgy vélte, hogy Trump maga egyedül nem fogja elmozdítani hivatalából Muellert, és az elnök le is tett szándékáról. McGahn egyébként régóta dolgozik a republikánusoknak, és az elnök kampánycsapatának vezető jogásza volt.

A Fehér Ház nem kommentálta a The New York Times értesüléseit.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A CNN később azt írta, hogy egy, az ügyet ismerő forrásuk megerősítette a kirúgásról szóló értesülést, azt viszont nem, hogy a jogtanácsos közvetlenül fenyegetőzött volna lemondással.

Ugyanakkor az amerikai elnök tagadta az értesülést. Újságírói kérdésre reagálva – amikor megérkezett a davosi világgazdasági fórumra – leszögezte: „Hamis hír, emberek, hamis hír! Tipikus hamis történet a The New York Timestól”.

A minap a CNN arról számolt be, hogy a Robert Mueller által vezetett különleges bizottság Donald Trump meghallgatására készül. A televízió Michael Zeldint, Mueller egyik korábbi munkatársát szólaltatta meg. Zeldin – anélkül hogy konkrétan megnevezte volna a különleges bizottság következő lépését – úgy vélekedett: „Lehetséges, Mueller eljutott oda, hogy meghatározza, mit is jelent az igazságszolgáltatás akadályozása, bűncselekmény-e, alkotmányos felelősségre vonással járó cselekedet-e, vagy egyáltalán semmi ilyesmi nem is történt”.

Szerdán Donald Trump sajtótájékoztatón közölte: hajlandó találkozni Robert Muellerrel, és eskü alatt válaszolna a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt, vélelmezett orosz beavatkozást vizsgáló különbizottság vezetőjének a kérdéseire. Egyben kifogásolta, hogy egykori vetélytársa, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt nem eskü alatt tett vallomást az FBI-nak a külügyminisztersége idején magánszerverről lebonyolított elektronikus levelezése ügyében.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.