Rodrigo Duterte dallal köszöntötte Donald Trumpot

MN

2017. november 13., hétfő 10:45, frissítve: hétfő 14:45

Kiváló a kapcsolat az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök azt követően, hogy tárgyalt vendéglátójával, Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfővel hétfőn Manilában, ahol a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozója zajlik.

A megbeszéléssel kapcsolatban számos emberjogi csoport azt követelte Trumptól, hogy legyen kritikus tárgyalópartnerével szemben a Fülöp-szigeteki drogellenes hadjárattal járó öldöklés miatt, amelyben emberek ezreivel végeztek már.

Duterte a múlt héten nagy megbecsüléssel beszélt az amerikai elnökről, egyben előrevetítette: azt mondja majd Trumpnak, ha felveti az emberjogsértésekkel kapcsolatos témát, hogy ne foglalkozzon vele. Az amerikai elnököt idén májusban számos bírálat érte azért, mert egy telefonbeszélgetésben dicsérte Dutertét, mondván, „nagy munkát végzett az illegális kábítószer-kereskedelem felszámolása terén”.

A Fülöp-szigeteki államfő szóvivője, Harry Roque azt mondta, hogy a találkozón egyáltalán nem említették az emberi jogok kérdését vagy a drogellenes hadjáratban elkövetett önkényes gyilkosságokat. Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára ezzel szemben arról számolt be, hogy a Fülöp-szigeteki drogellenes kampánnyal összefüggésben röviden felmerült az emberi jogok kérdése.

Roque hangsúlyozta: úgy tűnt, hogy Trump nagyon is elismerően nyilatkozott Duterte erőfeszítéseivel kapcsolatban. A két vezető találkozója szívélyes, baráti és nyílt volt. Szemmel látható volt, hogy mindkettőjüknek van valakije, akit nem tekintenek legjobb barátjuknak. „Egyforma érzéssel viseltetnek Barack Obama volt amerikai elnök iránt” – magyarázta a szóvivő.

Duterte azért neheztel Obamára, mert drogellenes küzdelmével összefüggésben tavaly az emberi jogok megsértéséről beszélt. A Fülöp-szigeteki elnök ezt követően azt mondta, Obama menjen a pokolba, illetve kurafinak nevezte.

Trump vasárnap este érkezett Manilába, ahol részt vett egy gálavacsorán. A The Guardian arról számolt be, hogy a Fülöp-szigeteki elnök még egy helyi slágert – Yeng Constantino Ikaw (te) című dalát – is elénekelt az eseményen. Később azt nyilatkozta, „az Egyesült Államok vezetőjének kérésére” került sor az előadásra.

A Fülöp-szigeteki elnök hétfőn az ASEAN-csúcs megnyitóján arról beszélt, hogy a találkozó remek lehetőséget teremt a régió és a világ szempontjából fontos kérdések megtárgyalására. Ezek között említette a terrorizmust és az erőszakos szélsőségességet, amelyek a békét, a stabilitást és a biztonságot veszélyeztetik a délkelet-ázsiai régióban, illetve annak határain túl.

Duterte éppen a múlt hónapban jelentette ki, hogy az országban sikerült legyőzni az Iszlám Államhoz köthető lázadókat az ország déli részén fekvő Marawiban. Az öt hónapig tartó válság erőszakcselekményeiben 1131 ember halt meg, köztük 919 feltételezett szélsőséges fegyveres, 165 katona és rendőr, illetve 47 civil.

Tisztviselők elmondták, hogy a mostani találkozón – amelyen az Egyesült Államok immár partnerországként van jelen – az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram jelentette fenyegetés, a Dél-kínai-tengeren kialakult területi viták kérdése, továbbá esetleg a mianmari Arakán államban kialakult humanitárius válság témaköre is napirendre kerül.

A tíz ASEAN-tagország vezetője előbb együttesen tartott ülést, majd külön-külön folytatnak megbeszélést az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és az ENSZ képviselőivel.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét 1967-ben hívták életre. A jakartai központú regionális szervezetnek teljes jogú tagja a Fülöp-szigetek, Indonézia, Thaiföld, Szingapúr, Brunei, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar és Vietnám, Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor pedig megfigyelői státussal rendelkezik.

A Fülöp-szigetek az amerikai elnök ázsiai körútjának utolsó állomása. Donald Trump kedden tér haza az Egyesült Államokba.

Tüntetők várták az amerikai elnököt

Vasárnap a Fülöp-szigetek fővárosában az ASEAN csúcstalálkozója előtt tüntettek Donald Trump ellen. A rohamrendőrök vízágyút vetettek be a több száz tiltakozóval szemben, akik megpróbálták megközelíteni az amerikai nagykövetséget. A demonstrálókat végül pajzsokkal és botokkal felszerelkezett egyenruhások sorfala tartóztatta fel. A tüntetők Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak, zászlókat égettek, és különféle táblákkal vonultak fel. „Tiltsátok ki Trumpot a Fülöp-szigetekről!”, „Harcoljatok Trump, a fasizmus és az imperializmus ellen!” – állt egyebek közt a feliratokon. „Trump az amerikai imperialista kormány vezérigazgatója – fogalmazott egy fiatal tiltakozó. – Tudjuk: azért van itt, hogy számunkra előnytelen szerződéseket kössön a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok között.” (MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.