Roháni kész kibékülni Szaúd-Arábiával

MTI

2016. január 19., kedd 23:29

Irán nem akarja, hogy feszültségek terheljék a muszlim államok kapcsolatait, és kész kibékülni Szaúd-Arábiával, amennyiben az változtat magatartásán – közölte Haszan Róháni iráni elnök kedden, a két ország között közvetítő Navaz Saríf pakisztáni kormányfővel folytatott találkozóját követően.

Róháni – vélhetően a szaúdi vezetésű, Jemenben légicsapásokat folytató arab katonai szövetségre célozva – úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben a muszlim világ jóléte és fejlődése érdekében kell koalíciót létrehozni, nem pedig háborús céllal. Az iráni elnök leszögezte, hogy országa kész rendbe hozni kapcsolatát Rijáddal, de a feszültségek csökkentésének feltétele, hogy tiszteletben tartsák minden muszlim jogait és a diplomáciai szabályokat a térségben.

Saríf a találkozó után azt hangsúlyozta, hogy az iszlám világ országai közti ellentétek a terroristák malmára hajtják a vizet, és ezért arra szólította fel a két országot, hogy „mutassák ki muszlim testvériségüket”, és hagyjanak fel az ellenségeskedéssel.

A pakisztáni kormányfő hétfőn Szaúd-Arábiában tárgyalt, hogy közvetítsen a két térségbeli hatalom viszályának rendezése végett.

Régre nyúlik vissza

A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsák lakta Irán között hosszú ideje vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért.

Rijád és Teherán között azt követően robbant ki a jelenlegi diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január 2-án negyvenhat más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel, válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.