Róháni: Trump megbánja, ha felmondja az atomalkut

MTI

2018. április 9., hétfő 11:32, frissítve: hétfő 11:59

Haszan Róháni iráni elnök hétfőn azt üzente Donald Trump amerikai elnöknek, hogy megbánja, ha felmondja a 2015-ös nemzetközi atomalkut, mert Irán válasza keményebb lesz, mint képzeli. „Irán nem fogja megsérteni a nukleáris megállapodást, de ha az Egyesült Államok kilép, minden bizonnyal megbánja” – mondta az iráni állami televízióban élőben közvetített beszédében Róháni.

Sokkal jobban fel vagyunk készülve, mint hiszik, és ezt az egyezmény felmondása esetén egy héten belül megtapasztalják majd – tette hozzá a nukleáris technológia nemzeti napján megszólaló elnök. Ha Washington visszatáncol a megállapodástól, az azt jelenti, hogy „nem tartja a szavát” – szögezte le. „Ez pedig megtépázná jó hírét és méltóságát a nemzetközi színtéren” – fűzte hozzá.

Róháni elmondta, hogy az iszlám köztársaság felkészült az összes eshetőségre, köztük arra, hogy az amerikaiak részvétele nélkül fennmarad az egyezmény, de annak teljes megszűnésére is. Az európai országok új büntetőintézkedéseket fontolgatnak Iránnal szemben rakétaprogramja és szíriai szerepvállalása miatt. A szankciók másik célja az lenne, hogy meggyőzzék vele Trumpot: ne mondja fel az atomalkut.

Az iráni elnök hétfőn hangsúlyozta, hogy országának rakétaprogramja kizárólag védelmi célokat szolgál. „Készek vagyunk bármilyen fegyvert kifejleszteni, amely országunk védelmét szolgálhatja egy ilyen viharos térségben” – nyomatékosította. „Ugyanakkor nem fogjuk a szomszédaink ellen fordítani fegyvereinket” – ígérte.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A 2015-ös atomegyezmény keretében Irán vállalta, hogy korlátok közé szorítja nukleáris tevékenységét. Cserébe az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország ígéretet tett az iszlám köztársasággal szembeni szankciók feloldására. Donald Trump amerikai elnök többször kifogásolta az egyezményt, és fenyegetőzött a felmondásával, mert kételkedik abban, hogy Irán valóban eleget tesz kötelezettségeinek. Trump május 12-ig adott időt az európai országoknak arra, hogy kiküszöböljék a megállapodás hiányosságait. Ha ez nem történik meg és Trump visszatáncol az egyezménytől, akkor újból életbe lépnek azok a gazdasági szankciók, amelyekkel az Egyesült Államok sújtotta az iszlám köztársaságot.

Irán azzal fenyegetőzik, hogy a megállapodás összeomlása esetén újraindítja és jelentősen ki is bővíti atomprogramját. A több mint 10 év alatt tető alá hozott alku létrejötte óta Iránt főleg ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérletei miatt éri bírálat külföldről. A nukleáris megállapodás ugyanis azt is rögzíti, hogy Teherán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, melyek alkalmasak atomtöltet célba juttatására. Irán következetesen arra hivatkozik, hogy rakétái nem ilyenek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.