„Romakirály” bírálja a gyerekfrigyeket

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

2016. február 2., kedd 07:07

Élesen bírálta a cigányság körében hagyománynak számító gyerekházasságot az önmagát a romániai romák királyának tekintő Daniel Cioaba. Bár a nagyszebeni cigány vajda bátyja, a romák nemzetközi királya titulust viselő Dorin két évvel ezelőtt betiltotta a kiskorúak közötti frigyet, a közösség tagjait nehezen lehet eltántorítani az évszázados szokástól.

Lesújtó hangvételű bejegyzést tett közzé közösségi oldalán a gyerekek házasságra kényszerítéséről Daniel Cioaba. Az önmagát valamennyi romániai roma királyának nevező nagyszebeni cigány vajda fényképekkel illusztrált posztban tárta a nyilvánosság elé Facebook-profilján, hogy az ország és a közösség belső törvényeinek tiltása ellenére ma is rengeteg kiskorút házasítanak össze a cigányok. Cioaba többek között két 6 és 7 éves lányról mellékelt fotót, akiket beszámolója szerint nemrég a kelet-romániai Galac megyében adtak férjhez. Sőt a romakirály azt állítja, hogy a kiskorúakon látható fejkendő nemcsak a házasságkötést bizonyítja, hanem azt is, hogy már nem szüzek. – Személy szerint úgy vélem, hogy ez a gyakorlat bűncselekmény és kegyetlen tett ezekkel a gyermekekkel szemben! – szögezte le bejegyzésében a szebeni vajda, aki kikérte ismerősei véleményét is a témában.

Vezetői felelősség

A válaszadók többsége ugyancsak elítélte ezt a hagyományt, és felhívta a figyelmet, hogy a roma közösség vezetőinek óriási felelősségük van a jelenség visszaszorításában. Az egyik hozzászóló kérdésére Daniel Cioaba elismerte, hogy ő 15 évesen nősült, hozzátéve ugyanakkor, hogy gyerekvállalásra csak 25 évesen adta a fejét. Előrebocsátotta azt is, hogy a jövőben határozottan fellépnek a gyerekfrigyek megakadályozása érdekében.

Ebből is kitűnik, hogy az Európa egyik legnépesebb roma közösségének számító – hivatalos adatok szerint 620 ezres – romániai cigányságot nem egykönnyen lehet leszoktatni erről az ősi szokásról. Többségük saját közösségén belül házasodik, a szülők pedig már egészen kicsi korukban „elígérik” egymásnak a gyermekeket, többnyire pénzért vagy más javakért. Daniel Cioaba bátyja, az önmagát a romák nemzetközi királyának tartó Dorin két évvel ezelőtt bejelentette, hogy a szebeni cigány bíróság (stabor) döntése értelmében a roma gyerekek házasodása immár csak 16 éves kortól engedélyezett, és kilátásba helyezte a közösségből való kizárást a szabálysértőkkel szemben.

Az iskoláztatás fontossága

A Cioaba fivérek – akik apjuk 2013-ban bekövetkezett halálát követően osztották meg egymás között az uralmat – szerint fontos, hogy a roma gyerekek minél hosszabb ideig járjanak iskolába, ezért is kívánatos a házasodásuk kitolása. Egyébként a gyerekházassággal először az ő apjuknak gyűlt meg a baja, 2004-ben ugyanis Florin Cioaba akkori romakirály tizenkét évesen adta férjhez egyik lányát, pedig a gyermek nem akarta, sőt: fényűző lakodalmat rendezett a fiataloknak Nagyszebenben. Akkor Emma Nicholson volt európai parlamenti képviselő, az EP egykori romániai raportőre erélyesen felemelte a szavát a roma gyermekek összeházasítása ellen, így a román gyerekjogvédelmi hatóságok nagykorúsodásukig különválasztották férjétől Cioaba lányát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.02.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.