Román sztárrendőr

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

2016. február 23., kedd 23:02, frissítve: szerda 08:03

Példátlan rokonszenv övez Romániában egy közlekedési rendőrt, aki elsősorban a járőrözés során szerzett tapasztalatairól írt blog- és Facebook-bejegyzéseivel hívta fel magára a figyelmet. Nemrég nagy fába vágta a fejszéjét: meg akarja tisztítani a rendőrséget a korrupciótól.

Miközben Romániában nem túl nagy társadalmi megbecsülésnek örvendenek a rendőrök, a mindössze harmincéves Marian Godina jó úton halad afelé, hogy megváltoztassa a testületről és annak munkatársairól alkotott képet.

A dél-erdélyi Brassó közlekedésrendészetének felügyelője tavaly nyáron, kedvtelésből látott neki blogot írni és Facebook-bejegyzéseket posztolni a járőrözésről, és máris országos hírnevet szerzett magának. Népszerűségének titka abban rejlik, hogy eredeti humorával és sztorizós stílusával sikerült emberközelivé „szelídítenie” az állami rendvédelmi szervet, amely általában bikkfanyelven megírt sajtóközlemények és mogorva egyenruhások révén kommunikál a polgárokkal. – Kilenc éve dolgozom rendőrként. Egyedül az édesanyámnak nem sikerült hozzászoknia ehhez. Amikor a telefonhívására azt válaszolom, hogy nem tudok beszélni, mert a rendőrségen vagyok, megkérdezi, mit követtem el – írja Godina felügyelő, aki a gépjárművezetőknek szánt tanácsokkal fűszerezett tapasztalatait és élményeit a napokban Villanások szemből címmel könyv formájában is megjelentette. Kötetének szerdai bukaresti bemutatójára Dacian Ciolos miniszterelnök is jelezte részvételét, ami egy frissen debütáló író esetében szokatlan, de egyértelmű jelzés a kormányzat részéről.

Már csak azért is, mivel a közlekedési rendőr a minap összetűzésbe keveredett a feletteseivel, miután egy a Vöröskereszt területi irányítását is ellátó megyei önkormányzati képviselő bepanaszolta, hogy minősíthetetlen hangnemben beszélt vele egy közúti igazoltatás során. A valóságban azonban az történt, hogy a politikus hiába próbálta befolyásosságát bizonygatva lebeszélni a járőrt sofőrje megbírságolásáról. Amikor Godinát az incidens nyomán felettesei megrótták, a rendőr közzétette az interneten a nővel folytatott beszélgetés hangfelvételét, amely bizonyítja, hogy az igazoltatáskor bemutatkozott, és nem beszélt tiszteletlenül. De a történtek felbőszítették a brassói közeget, aki nekilátott kiteregetni az állami szerv szennyesét. Olyan eseteket kezdett el feltárni, amikor a megyei rendőr-főkapitányság parancsnokai megrovásban részesítették beosztottjaikat kötelességük teljesítése – azaz bizonyos befolyásos emberek megbírságolása – miatt. Sőt Marian Godina odáig ment, hogy doktori dolgozata plagizálásával vádolta meg Brassó megye rendőrfőkapitányát.

Az ügy nem várt fordulatot vett, mivel az országos rendőrszakszervezet védelmébe vette a fiatal közeget, a belső vizsgálatok nyomán a belügyminisztérium ügyészségi feljelentést tett a helyi főrendőrök magatartása miatt, mire a megyei rendőrparancsnok hirtelen a nyugdíjazását kérte.

A rendkívüli népszerűségre szert tett rendőr mellett tegnap szimpátiatüntetést rendeztek a Cenk alatti városban, ahol több mint száz kollégája, illetve civil demonstrált a közlekedési járőr védelmében. Ezzel egy időben a szolidaritás egyéb formái is megmutatkoznak: brassói rendőrök „Én is Godina vagyok. Le a rendőrségi korrupcióval!” szöveggel ellátott feliratot ragasztottak a gépkocsijukra. Közben Godina – akinek közösségi oldalát több mint 200 ezren kedvelik – kézzelfogható magyarázatot ad arra, miért akar hozzájárulni a korrupció felszámolásához. Szerinte az igazi rendőrök már csak azért sem fogadnak el csúszópénzt, mert tisztában vannak vele, mi lesz a volt egyenruhások sorsa, ha börtönbe kerülnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.23.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.