Az alkotmánybíróság kimondta a végső szót

WL

2012. augusztus 22., szerda 18:23, frissítve: szerda 20:28

A román alkotmánybíróság megerősítette, hogy a külföldön tartózkodó román állampolgárok nem törölhetők a választói névjegyzékből – derül ki a taláros testület indoklásából, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Bukarestben.

Az Antena 3 hírtelevízió által ismertetett dokumentum szerint – amelyet az alkotmánybíróság szerdán szövegezett meg és küldött el a parlamentnek a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében – a külföldön tartózkodó, de Romániában állandó lakhellyel rendelkező román állampolgároknak is szerepelniük kell az állandó választói névjegyzékben a törvényes előírások szerint.

A testület előző nap állapította meg, hogy érvénytelen volt az elnök leváltására irányuló népszavazás, amelyen a részvétel az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöb alatt maradt: 46 százalék volt. A román kormány az alkotmánybírósági döntést megelőzően közölte a taláros testülettel, hogy külföldön 3,05 millió román állampolgár tartózkodik. Az alkotmánybírók többsége szerint azonban ennek az adatnak nincs semmi köze az általuk kért, még a népszavazás előtt aktualizált választói névjegyzékhez, így nem lehet figyelembe venni.

Antonescu háborog

Angela Merkel német kancellárt bírálta egy tévéinterjúban az ideiglenes román államfő. Crin Antonescu azt is mondta, hogy Merkelnek Németországba kellene vinnie Traian Basescut. Szerinte a német kancellár beavatkozott Románia belügyeibe, amikor szót emelt a Basescu ellen indított eljárás miatt. Antonescu szerint Románia nem rezervátum, ahol egyes külföldiek bármit megtehetnek. A kormányzó szocialista–liberális pártszövetségben sokan gondolják úgy, hogy Basescut Németország nyomásgyakorlása miatt nem tudták leváltani.

A kormány által elküldött számok közül – írja az alkotmánybíróság – egyedül az vehető figyelembe, hogy mintegy 35 ezer személyt kell törölni a névjegyzékből, mivel különböző okokból elvesztették választójogukat vagy elhunytak. Az alkotmánybírák szerint azonban ez nem befolyásolja a népszavazás érvényességét, hiszen ez nem olyan nagy különbség, amely indokolná a referendum érvényessé nyilvánítását.

A román parlament két házbizottsága csütörtökön fog összeülni, hogy kijelölje azt a dátumot, amikor a parlament két háza együttes ülést tart. Ezen kell felolvasni az alkotmánybíróság határozatát, amely csak ezt követően jelenhet meg a hivatalos közlönyben és léphet hatályba.

A szerdai belpolitikai fejlemények alapján egyre inkább körvonalazódni látszik az, hogy Basescu még legalább egy hétig nem foglalhatja el elnöki székét, mivel a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) nem akarja biztosítani törvényhozóinak jelenlétével a parlament határozatképességét. Azt kifogásolják, hogy a Legfelső Bírói Tanács (CSM) szerdán sem tartotta meg ülését döntésképtelenség miatt, így nem vehette tudomásul az igazságügyi miniszteri posztra javasolt Mona Pivnicerunak a bírói karból való lemondását. Őt ugyanis csak ezt követően lehet kinevezni miniszterré.

A miniszterjelöltnek korábban konfliktusa volt Traian Basescuval, viszont a kormánytagok kinevezésében döntő szerepet játszik az államfő. Az USL ezért azt szeretné, hogy még Traian Basescu visszatérése előtt az ideiglenes államelnöki mandátummal rendelkező Crin Antonescu lássa el kézjegyével Pivniceru kinevezését.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.