„Romneynak fogalma sincs, mit jelent elnöknek lenni”

Kovács N. László

2012. május 23., szerda 23:37

„A profitmaximalizálás képessége nem elég egy ország irányításához" – fogalmazott Obama Mitt Romney üzleti múltját kritizálva.

Az egykori massachusettsi kormányzó egy befektetéskezelő cégnél kezdte üzleti pályafutását, melyet olyan sikerrel vezetett, hogy később társtulajdonosává is vált – és persze milliókat keresett. Romney főként erre a tapasztalatra alapozza kampányát azt állítva, hogy rutinos üzletemberként az ország gyengélkedő gazdaságát is talpra tudná állítani. A Bain Capital nevű cégnél végzett tevékenysége azonban ellenfeleinek is bőven szolgáltat muníciót: a vállalat ugyanis számos felvásárolt céget megszüntetett – miután minden lehetséges pénzt kisajtolt belőle. A magát „tapasztalt állásteremtőnek” beállító Romneynak köszönhetően tehát számtalan egyszerű dolgozó vált munkanélkülivé – állítja Obama kampánya.

A republikánus jelölt azzal védekezik, hogy az ilyen folyamatok az üzlet szerves részét képezik, a „kreatív rombolás” pedig feltétlenül szükséges a gazdasági élet frissen tartásához. Mi több hasonló gondolatokat fogalmazott meg a napokban Cory Booker, Newark demokrata polgármestere is. A népszerű baloldali politikus úgy fogalmazott, „gyomorforgató”, hogy az elnök személyes támadásokkal igyekszik legyőzni ellenfelét. Az ABC News publicistája nekrológot írt a négy évvel ezelőtti Obamához, aki a remény, az egység és az összefogás ígéretével kampányolt, nem megosztó, személyes támadásokkal.

Az elnököt azonban nem hatotta meg a kritika. Egy szerdai sajtótájékoztatón védelmébe vette stratégiáját, sőt kifejtette, a Romney üzleti múltja elleni támadások fontos részét fogják képezni további kampányának is. „Ez nem egy mellékes kérdés. Erről fog szólni a kampányom” – jelentette ki. Az elnök elmagyarázta, nem magával a befektetési ágazattal és a kapitalizmussal van problémája – ahogy azt kritikusai állítják –, hanem Romney konkrét tevékenységével. „Azt mondja, tudja, hogyan kell megoldani a gazdaság gondjait, mert a múltban képes volt maximalizálni befektetői nyereségét. Azt hiszem, ez az ember nem érti, miről szól az elnöki munka. Itt nem egy szűk réteg vagyonáról van szó, hanem arról, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon az országban” – magyarázta.

(MSNBC, msnbc.com, ABC News, abcnews.com)

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.