Romneynak szurkol Lech Walesa

TK

2012. július 31., kedd 07:05, frissítve: kedd 09:15

Mitt Romneyval, az amerikai republikánusok várható elnökjelöltjével találkozott hétfőn Gdanskban a volt lengyel államfő, Lech Walesa, aki nem titkolta, hogy Barack Obama elnök valószínű riválisának szurkol a közelgő amerikai elnökválasztáson.

Romneyt a híres Szolidaritás szakszervezeti mozgalom alapítója és volt elnöke hívta meg a lengyel kikötővárosba. A republikánusok valószínű elnökjelöltje előzőleg Jeruzsálemben az izraeli kormány képviselőivel tárgyalt, és több – rasszistának minősített – kijelentésével megbotránkozást és tiltakozást váltott ki vezető palesztin politikusok körében.

Lech Walesa és Mitt Romney
Lech Walesa és Mitt Romney
Fotó: Europress/AFP


A találkozót követően a Nobel-békedíjas Walesa nem rejtette véka alá, hogy a republikánusokkal – és személy szerint Mitt Romneyval – szimpatizál a közelgő amerikai elnökválasztások előtt. „Egyformán gondolkozunk, és hasonlóak az elképzeléseink a XXI. századi problémák megoldásának keresésében” – fogalmazott a 68 éves Walesa, azt emelve ki, hogy Romney rendkívül nyitott, értékekkel telített, öt gyermeke van, és felesége mindig mellette áll. A volt államfő kijelentette: nem kíván ugyan közvetlenül beavatkoznia az amerikai elnökválasztásba, de – mint fogalmazott – nem titkolja, hogy „rendkívül határozottan” a konzervatívokat támogatja.

A mai Szolidaritás szakszervezet ugyanakkor elhatárolta magát Romney látogatásától. A szakszervezet külön nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra: az amerikai AFL-CIO szakszervezet arról tájékoztatta lengyel partnerét, hogy Romney a közelmúltban támogatásáról biztosította a szakszervezetek, illetve az alkalmazottak jogai elleni támadásokat.

A Walesával lezajlott találkozó előtt az amerikai konzervatív politikust a gdanski városházán fogadta Donald Tusk lengyel kormányfő is.

Donald Tusk és Mitt Romney
Donald Tusk és Mitt Romney
Fotó: Europress/AFP

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.