Rubik a föld körül

MNO,

2014. április 24., csütörtök 18:28, frissítve: csütörtök 22:06

Áder János és Rubik Ernő nyitja meg magyar idő szerint csütörtök éjfélkor a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulójára rendezett kiállítást New Jersey-ben. Előtte a köztársasági elnök a New York-i magyar főkonzulátuson tart sajtótájékoztatót.

Magyar idő szerint éjfélkor nyitja meg Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő a Beyond Rubik’s Cube (a Rubik-kocka és ami mögötte van) című kiállítást a Liberty Science Centerben. A keleti part legnagyobb interaktív tudományos múzeumában hatszázötven négyzetméteren kialakított tárlat ünnepli az innovációt és bemutatja azt, ahogy a világ legnépszerűbb játéka az elmúlt negyven évben hatott az élet számtalan területén. Rubik Ernő találmánya ikonikus tárgy lett, amely világszerte inspirálta a művészeket és a tudósokat: ösztönözte a kreativitást a természettudomány, a technológia, a mérnöktudomány, a matematika és a művészetek számos különböző ágában.

A Rubik-kockáról
„Nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne találnánk egy bűvös kockát. Aki sokat utazik, tanúsíthatja, hogy a legváratlanabb helyeken bukkan fel a magyar találmány: láttam már bolíviai börtönben, és megtaláltam a darabjait Dél-Ázsiában, cunami sújtotta területen a romok között.”
Olvassa el Lukács Csaba írását!

Látható lesz az a robot, amely a kirakási világrekordot tartja öt másodperc huszonhét tizedmásodperccel; láthatunk majd egy Haicube-ot, vagyis az oldalak rendezése közben ősi japán versformát gyártó szógenerátor; lesz Rubik-szimfónia, amely az egyes kockák mozgatásakor hangokat bocsát ki, így tekeréskor zeneművet hozhatunk létre – számtalan interaktivitásra ösztönző lehetőség, fizikai és digitális kihívás várja majd a látogatókat, igazolva azt, hogy miért lett ez az időtlen játék világméretű jelenség.

Negyven éve hat a világra

Paul Hoffman, az LSC elnök-vezérigazgatóját a kiállítás megnyitója előtt arról kérdeztük, mi lehet a kocka titka, hogy negyven éve képes hatni a világra. „Elképesztő a kontraszt a látszólag egyszerű feladat (egységbe rendezni a színeket mind a hat oldalon) és a megoldás bonyolultsága között, hiszen negyvenhárom trilliárd variációs lehetőségünk van. Ez elkápráztatta a világot, és azt reméljük, hogy sokan eljönnek hozzánk megnézni ezt az nagyszerű magyar találmányt, és mindazt, amire inspirálta a világot. Interaktív kiállítást terveztünk, a látogatók nem csak nézhetnek, hanem részt vehetnek az alkotásban, inspirálódhatnak és természetesen játszhatnak is” – jött a válasz, majd az igazgató bemutatta sajátos kockakirakási módszerét, előhúzva egy egyszínűre, rikító lilára festett Rubik-kockát.

A tíz méter élhosszúságú Groovik’s Cube: a világháló segítségével kirakható – tekerés helyett a színek változnak, a mozgás illúzióját keltve.
A tíz méter élhosszúságú Groovik’s Cube: a világháló segítségével kirakható – tekerés helyett a színek változnak, a mozgás illúzióját keltve.
Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet

A kiállításnak helyet adó Liberty Science Centert évente hatszázezren látogatják, jelentős részben diákok és tanáraik. A tárlat a tervek szerint hét hónapig lesz látható a Hudson folyó partján, alig pár percre Manhattantől, majd utána először az Egyesült Államok, később a világ többi nagyvárosába költözik át. Az utazó tárlat hét év alatt járja körbe a Földet és a tervezett célpontok között természetesen Budapest is szerepel.

A kiállítás abban is komoly szerepet vállal, hogy az emberekben tudatosuljon: ez a nagyszerű játék és eszköz egy magyar ember találmánya.

A Rubik-kocka immár tudósok és művészek harmadik generációját inspirálja

A Liberty Science Center (LSC) szimbolikus helyen, a New York-i Szabadság-szobor közelében található. Az 1993-ban megnyitott központ New Jersey állam első tudományos múzeuma, amely interaktív formában mutatja be a nagyközönségnek a különböző tudományos területeket.

Paul Hoffman, a Liberty Science Center igazgatója a kiállítás bejárata előtt
Paul Hoffman, a Liberty Science Center igazgatója a kiállítás bejárata előtt
Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet

A Rubik-kocka immár tudósok és művészek harmadik generációját inspirálja, és valósággal megtestesíti a magyar kreativitást. Ez kerül most a világérdeklődés fókuszába, és mivel a kiállítás hét év alatt a Föld számos pontjára eljut, a magyar országimázst is nagyban erősíti. Az ötmillió dolláros költségvetésű kiállításhoz, amelynek fő támogatója a Google, Magyarország kormánya 200 millió forinttal járult hozzá.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.