Sarkozy egyetlen kérdést tenne fel a görögöknek

PR

2011. november 2., szerda 14:12, frissítve: szerda 12:53

Akarnak-e a görögök az eurózónában maradni? – Nicolas Sarkozy francia államfő szerint ez az egyetlen kérdés, amelyet a Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök által az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomag kapcsán szorgalmazott népszavazáson érdemes feltenni.

A francia sajtó értesülése szerint Sarkozy úgy véli: nincs miről tovább tárgyalni, a görögök egyetlen fillért sem kapnak, ameddig nem fogadják el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által megkövetelt szerkezetátalakítási tervet. A referendumot pedig a lehető leghamarabb az egyetlen érvényes kérdéssel kell megrendezni: akarnak-e a görögök az eurózónában maradni, vagy sem? Ezek a Le Monde szerint Sarkozy feltételei a görög kormányfőhöz, akit szerda este Angela Merkel német kancellárral, az Európai Unió, továbbá az Európai Tanács, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vezetőivel együtt rendkívüli tanácskozás keretében fogad a franciaországi Cannes-ban, a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt.

A francia pénzügyminisztérium számítása szerint a görögöknek decemberig elfogy minden pénzük. A Le Monde szerint ezért az európai vezetők azt szerették volna, hogy Papandreunak spanyol kollégájához, José Luis Zapateróhoz hasonlóan legyen bátorsága inkább előre hozott választásokat kiírni a megszorító intézkedések bevezetése előtt. Ha viszont ragaszkodik a referendumhoz, akkor gyorsítsa fel a menetrendet. Harisz Kacanídisz görög belügyminiszter egyébként már szerdán jelezte: a tervezettnél akár már egy hónappal korábban, decemberben is megtarthatják a népszavazást az EU-mentőcsomagról.

„Nem akadályozhatjuk meg a görögöket az öngyilkosságban”

A cannes-i megbeszélésen Papandreut az európaiak arról akarják meggyőzni, hogy a szerintük egyetlen „valódi kérdést” tegyen fel a népszavazáson az eurózónába való tartozásról, amely a „nem” válaszok többsége esetén a mentőcsomag elvetéséhez vezetne. Francia diplomáciai források szerint ugyanis a helyzet egy héttel ezelőtt megváltozott. Most már nem lehet azt mondani, hogy Európa nem képes megoldani az egyik tagállam problémáját, hanem arról van szó, hogy egy ország elutasítja a segítséget. „Nem akadályozhatjuk meg a görögöket az öngyilkosságban. Jobb, ha ők teszik meg, mintha Angela Merkel” – idézett egy francia illetékest a Le Monde. „Ha nemet mondanak, hát lépjenek ki az eurózónából” – ezt a France Info hírrádiónak mondta egy másik francia forrás. Ebben az esetben a görögök döntése már görög ügy lesz.

A cannes-i külön megbeszélés másik fő tétje a France Info szerint Európa hitelességének megmentése a világ nagyhatalmai előtt. Az Egyesült Államok azért gyakorolt nyomást Európára a megoldás érdekében, mert az egész világgazdaságot fenyegeti az adósságválság. Kína is mindent megtesz az európai export konszolidálása érdekében saját piacán, az euróövezeti mentőalapban (EFSF) való esetleges részvételéről azonban még nem döntött. Hu Csin-tao kínai elnök szerdán külön megbeszélést folytat Cannes-ban a francia elnökkel – emlékeztetett a France Info.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.