Sarkozy: Nem lesz megegyezés a szélsőjobbal

Ruzsbaczky Zoltán

Ruzsbaczky Zoltán

2012. április 25., szerda 12:24, frissítve: szerda 14:38

Annak ellenére, hogy egyelőre szinte senki nem támogatja a kisebb pártok közül, Nicolas Sarkozy visszautasította a Marine Le Pen vezette Nemzeti Fronttal való együttműködésének gondolatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad gonosznak titulálni Le Pen szavazóit.
Sarkozy tarolt Magyarországon: a 815 leadott szavazat több mint 40 százalékát a hivatalban lévő elnök söpörte be hazánkban a vasárnapi első fordulóban.

Egy ma reggeli interjú alapján nem fog össze a Nemzeti Fronttal, így ha megválasztják, nem nevez ki minisztereket sem a szélsőjobboldali pártból Nicolas Sarkozy. Ez a lépése azért is jelentős, mert még nem szerzett jelentős támogatókat a francia elnökválasztás második fordulójára, így pedig minimálisak az esélyei a szocialista François Hollande ellen. Közvélemény-kutatások szerint a baloldali jelölt jelenleg 8–10 százalékkal vezet Sarkozy előtt.

A magyar származású politikus ugyanakkor megvédte Le Pent és szavazóit. „Visszautasítom, hogy gonosznak állítsák be a Marine Le Penre szavazókat” – jelentette ki az interjúban. Szerinte a Nemzeti Front vezetője összeegyeztethető a köztársasággal, mivel a köztársaság szavazói felhatalmazták őt és pártját az elnökségért folyó versenyen való indulásra. Sarkozy emellett kötelességének érzi, hogy megszólítsa a francia szavazók azon 18 százalékát, akik Marine Le Penre adták voksukat.

A vasárnapi első forduló előtt több elemző úgy gondolta, hogy a hivatalban lévő államfő képes lesz elvenni szavazatokat a Nemzeti Fronttól – erre a feltételezésre többek közt Sarkozy eddiginél keményebb bevándorlásügyi retorikája adott okot. Az eredmény ugyanakkor azt mutatja, hogy Le Pen rekordszámú szavazatot kapott, míg Sarkozy nem tudta utolérni a szocialista François Hollande-ot.

Hétfőn megkezdődött a küzdelem a szavazatokért a francia elnökválasztás május 6-ai második fordulójába jutott két jelölt között. A választások kapcsán a német kormány szóvivője úgy vélekedett, Angela Merkel kancellár továbbra is Sarkozyt támogatja, de elmondta azt is, a két kormányzat viszonya „teljes mértékben független” a vezető pozíciókat betöltő személyek kilététől. Az első forduló eredményét boncolgatta hétfőn több vezető európai lap is.

Mint megírtuk, a hivatalos eredmények szerint a szocialista Hollande 28,5 százalékkal végzett az élen az első fordulóban, Sarkozy 27 százalékos támogatottságot szerzett. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett a szavazatok 18,2 százalékával.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.