Schöpflin György: Orbán Viktor démonizálása segített a Fidesznek

2018. április 9., hétfő 10:01, frissítve: hétfő 11:30

Hat pontban elemezte a Fidesz kétharmados választási győzelmét a párt európai parlamenti képviselője, Schöpflin György.

  1. Szerinte alapvetően hibás volt az az elképzelés, hogy a baloldal és a Jobbik alternatívát jelenthet a Fidesszel szemben. „A végkimenetele káosz lett volna – a horrorkoalíció” – közölte.
  2. A választás esélyt ad a baloldal számára, hogy átgondolja, „mit is jelent baloldalinak ÉS magyarnak lenni”, véli Schöpflin György. Szerinte a baloldal csak annyit ajánlott a választóknak, hogy mindent megváltoztat, amit a Fidesz csinált az országban.
  3. „Orbán démonizációja segített abban, hogy a kampány perszonalizált legyen, Orbán és Soros párharcává váljon. Ezzel a baloldal belesétált Orbán Viktor csapdájába, a választók ugyanis Orbánt preferálták” – jelentette ki az EP-képviselő.
  4. Budapest lett a baloldal fellegvára Schöpflin György szerint, ugyanakkor nem volt szinkronban az ország többi részével. „A budapesti elitnek rá kell jönnie arra, miért utasítja el az ország többi része” – véli a fideszes politikus, aki hozzáteszi, maga is budapesti.
  5. Schöpflin György a nemzetközi médiának is szembenézést ajánl. Mint írta, „szolidan támogatták a baloldalt, és némileg szégyenteljes módon a Jobbikot is”, ezáltal hamis biztonságérzetet keltettek a baloldalban. „A média nem szavaz” – szögezte le jogosan Schöpflin.
  6. Az EP-képviselő úgy véli, a Fidesz győzelme egyúttal a „hiperliberalizmus” elutasítása, utóbbi szerinte hegemóniát hirdet az európai politika fölött, és a magyarországi eseményeknél is átvette volna az irányítást. „Itt az ideje, hogy ne csak a magyar, hanem az európai baloldal is elkezdje átgondolni a dolgokat” – zárta szavait az EP-képviselő.

A választással kapcsolatos eseményeket, reakciókat továbbra is folyamatosan követjük, percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.